Wiskunde en balletdansen

Wiskunde en balletdansen

Kijken naar iemand in een spagaat is toch anders dan 'm zelf doen

18-10-2022 · Column

Aan het begin van mijn collegeserie vraag ik wel eens wie van de studenten in een perfecte spagaat kan zitten. Een onverwachte wending voor wie denkt dat we het over gekromde ruimtetijd, zwarte gaten of E-is-emcee-kwadraat gaan hebben. Toch liggen wiskunde en lichamelijke hoogstandjes dichter bij elkaar dan je zou denken. Beide vereisen een lenigheid die je alleen krijgt door langdurige oefening en goede begeleiding. 

Zoals de balletdanser in zijn spagaat steeds een stukje lager bij de grond komt, moet de student elke keer een beetje verder afdalen naar een dieper abstractieniveau. In één week nog even snel de relativiteitstheorie begrijpen, zo werkt het niet. Bepaalde vaardigheden leer je niet door enkel te kijken hoe een docent het voordoet, of door te googlen naar een hippe prof met een YouTube-kanaal. Dit geldt voor alle vakgebieden waarbij een diep abstractievermogen vereist is.

Dat die boodschap nodig is, merk ik aan sommige studenten die tijdens de pandemie noodgedwongen hun colleges op afstand gevolgd hebben. Niet iedereen vindt dat erg. Ik heb gezien dat collega’s in de verleiding komen om tijd te besparen door studenten te wijzen op online colleges, een vorm van blended learning. Prima, maar kijken naar iemand die lenig is, is toch iets anders dan zelf in die houding kunnen zitten. Door de twee jaar online onderwijs hebben sommige studenten van ons niet de gelegenheid gehad dat verschil te leren herkennen. Die openen hun telefoonscherm en zoeken een antwoord op internet in plaats van dat ze een vel papier pakken om het zelf uit te vogelen.

Een schone taak dus voor ons docenten om ze dat verschil te leren. Aan de pandemie hebben we veel vormen van online onderwijs overgehouden die nu enthousiast voortgezet worden, maar die mogen niet te veel ten koste gaan van fysieke contactmomenten. Abstracte vaardigheden vereisen, naast oefening, directe interactie met een expert. Iemand die even je heupen rechtzet voordat je op de grond zakt, zodat je geen scheve wervel oploopt. Te weinig fysiek onderwijs geven en tegelijkertijd wensen dat onze studenten het daarna zelf wel kunnen, lijkt mij een spagaat die we moeten voorkomen.

Gideon Koekoek, universitair docent natuurkunde

Auteur: Redactie

Foto: archief Gideon Koekoek

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: Koekoek

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.