Corona en GeenStijl gooien roet in het eten

Corona en GeenStijl gooien roet in het eten

Geen papieren Observant deze week, diversiteitsenquête gestaakt

19-10-2022 · Redactioneel

Ik werk hier al een hele tijd. En ja, nog altijd met plezier. Never a dull moment, om het in goed Nederlands te zeggen. En ik denk daarom ook (bijna) nooit dat ik alles al een keer heb meegemaakt.

Vandaag, dinsdag 18 oktober, ik was halverwege mijn column voor deze week, werd ik gebeld door onze opmaker en illustrator. Ze had al eerder gebeld, maar toen was ik in gesprek met onze redactieraad die zo’n drie tot vier keer per jaar – vaak zeer geanimeerd en boordevol ideëen – zijn mening geeft over de artikelen, columns, foto’s en de lay-out van de papieren krant.

Corona

Ze is ziek, zo ziek (normaal werkt ze door, hoestend en proestend, maakt niet uit) dat werken echt niet lukt. “De letters dansen voor mijn ogen.” Corona is nog lang niet weg. Tot overmaat van ramp, vervolgt ze, ligt haar vaste vervanger die ons lay-outprogramma (voor de liefhebbers: Indesign) en ontwerp kent, ook in de lappenmand: ook corona. En nee, ze zou niet weten wie we dan zouden kunnen vragen.

“Ik bel je zo terug”, zei ik. Tien minuten later, na kort overleg met de collega’s, is de kogel door de kerk: deze week ligt er op donderdag géén verse papieren editie van Observant in de vertrouwde bakken wegens ziekte van de opmakers. Een unicum in de geschiedenis van Observant.

Enquête gestaakt

Even later valt er een mailtje van de Kring van Hoofdredacteuren op de deurmat. Wat?  De enquête over diversiteit en inclusie aan universiteiten en hogescholen, die vorige week startte, wordt gestaakt. Onderzoeksbureau Newcom, dat de vragenlijst in samenspraak met ongeveer twintig hogeronderwijsmedia heeft samengesteld en alle data zou verwerken, trekt de stekker eruit. De reden: op donderdag 13 oktober zette de rellerige site GeenStijl de link naar de vragenlijst van de Hogeschool Rotterdam online. Dat zorgde voor een hoos aan ingevulde vragenlijsten, afkomstig van mensen die niets met de hogeschool te maken hebben. Ook in sommige andere steden was er meer ‘verkeer’, al bleef het in Maastricht rustig en lijken de data (232 ingevulde enquêtes op dinsdagochtend 18 oktober) ‘schoon’. Maar het kwaad is al geschied, de landelijke data zijn niet betrouwbaar, opschonen is volgens Newcom niet mogelijk, en daarmee is het einde enquête, einde kwantitatief onderzoek.

Onze studentjournalisten, die flankerende verhalen zouden maken, gaan wel gewoon door. Zij interviewen hun peers (ze kozen zelf wie) over diversiteit en inclusie aan de UM. Wat deze week opviel: alle vrouwelijke journalisten (in totaal acht) interviewden een vrouw. Toeval of niet, dat moet diverser.