Kunnen we voortaan korter vergaderen?

Kunnen we voortaan korter vergaderen?

Afgelopen maandag bereikten we een nieuw record, of voor wie het anders ziet: een nieuw dieptepunt

10-11-2022 · Redactioneel

Kunnen we voortaan wat korter vergaderen? Eh, ja, dat zou moeten kunnen, zei ik optimistisch een paar weken geleden tegen mijn collega. Ze had gelijk, de redactievergaderingen op de maandagochtend leken steeds verder uit te dijen. Nooit meer waren we rond 11.00 uur klaar. Behalve dan die keer dat de voorzitter, ik dus, vroeg naar een andere afspraak moest.

Afgelopen maandag bereikten we een nieuw record, of voor wie het anders ziet: een nieuw dieptepunt. We begonnen om klokslag 9.30 uur om pas drie uur later ‘aan het werk’ te gaan. Aan het werk ja, want vergaderen valt in onze ogen in een andere categorie. Ik weet zo snel niet welke. Maar werken doe je als je interviewt, afspraken maakt, op onderzoek uitgaat, artikelen schrijft of stukken redigeert.

Post-coronakwaal

Het langere vergaderen (we waren nooit echt snel) is een post-coronakwaal. Nu iedereen meer thuis werkt is een snel, niet aangekondigd overleg tussendoor met de hele redactie bijna niet meer mogelijk. En dus stapelen de agendapunten zich gaande de week op.

Neem het eerstejaarsnummer dat we meteen na Nieuwjaar uitbrengen. Hierin staan, de naam zegt het al, de eerstejaars centraal: voldoet de studie aan je verwachtingen? Hoe zijn de eerste blokken verlopen? Bevalt de kamer? Heb je vrienden gemaakt? Enzovoort, enzovoort. Er zijn veertien studenten tijdens de INKOM geïnterviewd, die krijgen begin december een telefoontje voor een vervolginterview, klonk het maandag. De taken zijn verdeeld.

Junior-journalist

Een ander onderwerp: de junior-journalist die we vanaf 2023 voorlopig ieder voorjaar gaan werven. Het gaat om een pasafgestudeerde master of bachelor die zich wil onderdompelen in de journalistiek. De nieuweling moet tweetalig zijn, klonk het, dus met kennis van het Nederlands en Engels. Maar wat als het gaat om een buitenlandse student die het Nederlands nog niet helemaal in de vingers heeft? Kunnen we dan geen talencursus aanbieden? En waarom start de junior pas in augustus? Kan dat niet eerder? Nou, het is handig als de junior in zijn of haar eerste weken kan deelnemen aan onze summerschool, dat is een intensieve inleiding in journalistiek schrijven.

Tikfoutjes

En uiteraard werden alle artikelen en columns van de afgelopen week besproken. Terugkerend fenomeen: mild gemopper over de onvermijdelijke taal- en tikfouten en rare formuleringen. Op de site kunnen we ze gelukkig aanpassen. Nu maar hopen dat de papieren Observant na lezing in de papierbak verdwijnt zodat de foutjes niet overal worden bewaard. Wij bewaren ze zelf wel, voor de eeuwigheid, zodat later iemand kan zien dat we ook anno 2022 niet foutloos schreven. Iets wat helaas waarschijnlijk nooit gaat veranderen.