Groeiende paddenstoelen en minder studieschuld dankzij een truc

Groeiende paddenstoelen en minder studieschuld dankzij een truc

Kort nieuws uit Maastricht en elders in het land

11-11-2022 · Splinters

De paddenstoelen zien groeien

Wie nu een boswandeling maakt, komt een grote variatie aan paddenstoelen tegen – van stinkzwammen tot eekhoorntjesbrood. Veel mensen stoppen even om een foto te maken, maar Tim Wijgerde, onderzoeker bij Wageningen University & Research (WUR), gaat een stapje verder. Drie jaar lang stopte hij honderden uren in een YouTube-filmpje waarin hij (in het Engels) alles vertelt over de paddenstoelen in het Horsterwold in de Flevopolder, waar veel verschillende soorten groeien.

Ter illustratie maakte hij verschillende timelapses waarin je de zwammen uit de grond kunt zien schieten. Het idee kreeg hij enkele jaren geleden toen hij een timelapse van koraal zag op YouTube – Wijgerde is van huis uit marien bioloog, “alles wat vliegt, kruipt of krioelt” is een hobby. “Hé, dacht ik, dat is leuk. Als ik foto’s in series maak, kan ik video’s van processen maken”, vertelt hij aan zusterblad Resource.

Na veel lezen en googlen maakt hij filmpjes van professionele kwaliteit, maar het blijft iets voor ernaast volgens Wijgerde, die ook kortere vlogs (videodagboeken) maakt. “Plezier is het hoofddoel. Als wetenschapper zit je veel binnen. Het filmen verschaft me de prikkel de natuur in te gaan en vast te leggen wat ik zie. Later maak ik daar dan thuis een filmpje van. Die combinatie van creativiteit en buiten zijn, vind ik erg leuk.”

‘Vastklikken’ studieschuld bespaart geld

Jarenlang was de rente op studieschulden nul procent, maar vanaf komend kalenderjaar gaat deze stijgen. Voor meerdere studenten aanleiding om de regels van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) eens onder de loep te nemen. Verschillende van hen ontdekten een trucje dat flink wat geld kan besparen, en inmiddels veelvuldig door studenten wordt gedeeld op sociale media.

Als je afstudeert, wordt de rente op je studieschuld namelijk vijf jaar vastgezet op het percentage dat op 1 januari van het volgende jaar ingaat. Op 1 januari 2023 is dat 0,46 procent. Deskundigen verwachten dat dit percentage in de komende jaren echter behoorlijk gaat oplopen, waardoor studenten die in 2023 of later afstuderen flink meer rente betalen.

De truc: zet je studiefinanciering dit jaar één maand stop. In dat geval splitst DUO je schuld op in twee delen. De rente op je tot nu toe opgebouwde studieschuld wordt dan voor vijf jaar ‘vastgeklikt’ op het relatief lage percentage van 0,46 procent. Met name voor studenten die op dit moment al een aardige schuld hebben, is dat aantrekkelijk: zusterblad Delta en NOS op 3 berekenden dat zij op deze manier mogelijk duizenden euro’s aan rente besparen.

DUO bevestigde tegenover NOS dat deze truc inderdaad “kan en mag”, al wijst de instantie ook op de risico’s. “Iemand moet dan echt alles stopzetten. Naast een maand studiefinanciering, mis je ook een maand studentenreisproduct, dat je zelf moet stopzetten bij een automaat. Dat zou al meer kunnen kosten dan het voordeel dat dit eventueel oplevert.”

Heb jij deze truc toegepast? Laat het ons weten! Stuur een mailtje naar [email protected]

Naam uit 1614 krijgt update

Godgeleerdheid – dat klinkt veel mensen ouderwets in de oren. Dat vond men in Groningen ook, waar de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen van naam is veranderd. Het is nu de Faculty of Religion, Culture and Society. In het Engels ja – tot ongenoegen van sommigen, blijkens de reacties op het artikel van zusterblad UKrant. "Wat is er mis met ‘Religie, Cultuur en Maatschappij’?”, klinkt het daar.

De reden voor de naamsverandering? “Er is een gat ontstaan tussen ons imago en wat we daadwerkelijk doen en aanbieden”, zegt decaan Mladen Popović. “De naam godgeleerdheid stamt uit 1614, het jaar dat de universiteit werd opgericht. Het was een van de eerste vier faculteiten (in Groningen, red.) en studenten uit die tijd werden opgeleid tot predikant.” Dit was nog in de tijd dat de universiteit de protestantse leer volgde. Daar kwam een einde aan in 1876 toen het de openbare Rijksuniversiteit Groningen werd.

De faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen levert ook al lang geen predikanten meer af. Tegenwoordig houden hun studenten zich bezig met vragen als: hoe ontstaan religies, welk effect hebben ze op mensen en samenlevingen en welke rol speelt religie in verschillende culturen en conflicten. Toch blijft het oude imago aan hen kleven. “Ik hoor van collega’s dat ze vaak verbaasde reacties krijgen als ze vertellen wat ze doen”, zegt Popović. Met de nieuwe naam hoopt hij dat dat voorbij is.