“Ik ben geobsedeerd door koeien”

“Ik ben geobsedeerd door koeien”

Op jezelf

14-11-2022 · Interview

Sophia Schupp (20, half Duits, half Amerikaans) derdejaars UCM (richting duurzaamheid), woont in een klein, gemeubileerd kamertje van 12 m2 aan de Tongerseweg. De huur inclusief gas, water en licht bedraagt 425 euro.

Sophia Schupp vloog midden in de coronapandemie vanuit New York naar Maastricht om aan het University College Maastricht te studeren. Het meeste onderwijs was online en er was weinig te doen in de stad. “Ik was heel erg eenzaam in het begin.” Bijna elk weekend nam ze daarom de trein naar Groningen, waar haar tweelingbroer sociale geografie en planologie studeert. “We zijn heel erg close. We zijn beste vrienden en hebben dezelfde vrienden. Achttien jaar waren we onafscheidelijk.” Op verschillende plekken in Schupps kamer staan foto’s van de twee. Omdat hun moeder Duits is kunnen ze tegen het lage EU-tarief studeren in Europa. “Ik wilde mezelf pushen om uit mijn comfortzone te stappen door zo ver weg te gaan. En ik heb geen zin om mijn hele leven te werken om mijn studieschuld terug te betalen.”

‘Sweet Sophia’

In de kerstvakantie van 2020 vlogen haar broer en zij terug naar New York om met hun familie Kerst te vieren. Omdat de coronaregels strenger werden en het onderwijs aan de UM nagenoeg volledig online plaatsvond, bleef het duo tot en met februari bij hun ouders in Brooklyn. Een handgemaakt briefkaartje met allemaal kleine zwarte sterretjes op de hoek van haar bureau doet Schupp denken aan die tijd. In het midden van de kaart staat een groot een groot hart met ‘Sweet Sophia’ er op. “Vanwege het tijdsverschil moest ik regelmatig om twintig voor vijf opstaan om op tijd bij de les te zijn. Mijn moeder stond vaak mee op en maakte dan een kop koffie voor me of gaf me een kaartje als dit.”

Aan de andere kant van de kamer hangt een rekje aan de muur met nog meer foto’s. Tussen de plaatjes van de tweeling is Schupp op veel verschillende plekken in Europa te zien. “Ik heb tijdens mijn bachelor in Maastricht heel veel tripjes gemaakt”, zegt ze. “Brussel, Edinburgh, Lissabon, Berlijn, Praag, Budapest, Parijs, mijn geboortestad Wenen en natuurlijk alle grote Nederlandse steden.” Waaronder Den Haag, waar ze als klein kind al een tijd woonde. “Mijn vader werkte als adviseur voor een internationale organisatie, daarom hebben we op verschillende plekken in Europa gewoond.”

Koeien

Aan de muur hangen verschillende zelfgemaakte waterverftekeningen. Veel van voedsel: “Ik vind de kleuren van eten mooi.” Maar opvallend zijn de afbeeldingen van koeien. “Ik ben geobsedeerd door koeien”, lacht ze. Waar het vandaan komt, weet ze niet. Wel dat het al zo is zolang als ze zich kan herinneren. “Ik vind het leuk om bij ze in de buurt te zijn en ik kan er uren naar kijken. Iedereen op de middelbare school wist dat van mij.” Zo zat ze bijvoorbeeld met een handgeverfde koe op haar ‘graduation cap’ achter de Zoom tijdens haar afstudeerceremonie.

Een andere obsessie van Schupp: zanger Harry Styles. Aan de muur hangt een ticket van een concert van hem in Keulen. In tegenstelling tot de koeien is dat pas later gekomen. Tijdens haar laatste jaar in de Verenigde Staten luisterde ze veel naar zijn nieuwe album in de busrit van school naar huis. Ze kreeg het van een vriendin. “Ik ben nooit fan geweest van One Direction (de jongensband waar Styles lid van was, red.), maar solo vind ik hem echt geweldig.” Hoe geweldig? “In Keulen zat ik in de buitenste ring, maar als ik de juiste kaarten kan krijgen ben ik waarschijnlijk een van die meisjes die voor bij het podium aan het schreeuwen zijn, haha. In maart van 2021 zou ik naar het concert gaan, maar vanwege corona werd dat pas juli 2022.” Ze had een van de laatste kaartjes en moest daarom alleen gaan. Dat lijkt haar niet te deren; ze straalt als ze erover vertelt. 

Naaimachine

Op een klein, zwart tafeltje staat een schilderij van een vrouw. Haar nicht heeft het gemaakt en haar oma heeft het van haar voor Schupp gekocht. “Het is niemand die we kennen, maar ik word blij van het verhaal erachter.” Voor het schilderij staat een naaimachine. Veel van haar kleding maakt ze zelf. Schupp loopt naar haar kledingkast en laat trots een aantal zelfgemaakte topjes zien. Wel twee dagen is ze met eentje bezig. Grotendeels is dat hobby, maar het is ook duurzaam, zegt ze. “Dat vind ik heel belangrijk.” Ze eet “meestal” vegetarisch en het overgrote deel van haar andere kleding komt uit kringloopwinkels. “Als ik iets nieuws koop, doe ik eerst onderzoek naar het bedrijf. Hoe ethisch verantwoord is hun kleding? Als ik iets leuks zie bij ‘onethische’ winkels ga ik bedenken hoe ik het thuis zelf kan maken.”

Auteur: Yuri Meesen

Foto: Ellen Oosterhof

Categoriëen: nieuws_boven, Mensen
Tags: Opjezelf, op jezelf

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.