Vastelaovend

Vastelaovend

Carnaval is ook een viering van de cultuur in de provincie zelf

16-11-2022 · Studentencolumn

Afgelopen vrijdag was het de 11de van de 11de, en dat is natuurlijk een bijzondere dag in de provincie: de aftrap van het carnavalsseizoen. Ik kon zelf niet meedoen met het plezier, want ik had een afspraak in Nijmegen. Dat betekende wel dat ik met de trein Limburg uittrok, van Maastricht, via Roermond (waar het grote feest plaatsvond), langs Venlo, om uiteindelijk weer het grijs van een normale dag terug te zien.

Het was heel gezellig in die trein: mensen waren verkleed, deden hun best om diamantjes op hun gezicht te plakken, bespraken waar ze die dag naar uitkeken. Bovenal zongen ze carnavalsliedjes. Het is het soort Limburgse gezelligheid waar ik zelf mee ben opgegroeid. Ik had het gevoel dat ik wat miste door er niet aan mee te doen – ik voelde me stiekem een soort verrader omdat ik Limburg verliet op een dag die zó door en door Limburgs is. Pas toen realiseerde ik me dat de vastelaovend toch ook een onderdeel is van mijn identiteit.

Voor buitenstaanders is het misschien een gek fenomeen: al die mensen die sjoenkelmuziek zingen en oneindig veel bier drinken. Wat je als niet-Limburger vaak niet ziet, is dat carnaval veel meer is dan dat: buiten alle gezelligheid, het terugzien van vrienden, de grote pan zoervleis die in elk huishouden klaarstaat, is het ook een viering van de cultuur in de provincie zelf. Dat is belangrijk, want Limburgers hebben soms de neiging zichzelf als minderwaardig te zien, of ze worden zo gezien door niet-Limburgers. Vastelaovend laat op veel manieren het tegendeel zien.

Ik wil iedereen uitnodigen carnaval (en de evenementen vooraf) mee te vieren en te ondervinden hoe het is. Niet alleen de vrolijkheid van het feest, maar ook de waardering voor Limburg zelf mag wel wat vaker gevoeld worden. Ik heb de mensen in de trein in ieder geval heel veel plezier gewenst. Ikzelf wacht nog even ongeduldig tot het februari is.

Puck Füsers

Auteur: Redactie

Illustratie: Simone Golob

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: puck,carnaval,vastelaovend

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.