Doe wat jij leuk vindt

Doe wat jij leuk vindt

Bestaat er zoiets als één goede studiekeuze? Ik denk het niet

23-11-2022 · Studentencolumn

Het studiekeuzeseizoen is weer begonnen! Ik zie het aan mijn instagram-feed die vol staat met reclame; universiteiten promoten hun studies én gebouwen (die er plotseling wel heel schoon uitzien). Hoewel het heel leuk kan zijn om op zoek te gaan naar wat je in de toekomst wil doen, ligt er ook veel druk op. Als je voor het een kiest, sluit je vaak de deuren voor iets anders, en daardoor voelt zo’n keuze vaak heel definitief. Ik merk het zelf nu ik me verdiep in masteropleidingen, maar het was niet anders bij mijn bachelor. Bestaat er zoiets als één goede keuze? Ik denk het niet.

Mensen om me heen stellen veel vragen en geven goedbedoelde adviezen, zoals: ‘Wat is écht jouw ding? ‘Wat kun je met deze studie worden?’ en (mijn favoriet) ‘Je moet doen wat jij leuk vindt.’ Natuurlijk besteed je een groot gedeelte van je tijd aan je werk, dus dan is het belangrijk dat je op een fijne plek terechtkomt. Maar het idee van één enkele ‘droombaan’ lijkt me een beetje achterhaald. Daarbij: je vakgebied is niet de enige factor die plezier op het werk bepaalt. Ik heb drie jaar in een restaurant gewerkt, en hoewel ik geen directe passie voelde wanneer ik pepermuntjes bij de rekening legde, had ik wel ontzettend fijne collega’s. Voor het werk dat ik nu doe, copywriting voor een consultancybedrijf, heb ik ook niet  gestudeerd, maar ik merk wel dat ik binnen het bedrijf kan groeien. Dat is ook iets waard.

Een vriendin zei laatst: ‘Als ik een saaie baan heb waarmee ik genoeg geld verdien om in mijn vrije tijd leuke dingen te doen, vind ik het ook goed.’ Ik snap dat wel. Je werk hoeft helemaal niet zo’n groot deel van je identiteit of een bron van persoonlijke zingeving te zijn. Als het dat wel is, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar als je op woensdag genoeg geld verdient om op donderdag zeepdolfijnen te maken of uren in het bos te wandelen, is dat ook oké. Daarmee blijft het ‘doe wat je leuk vindt’-advies wel staan, natuurlijk. We moeten het alleen wat breder opvatten. Hopelijk is dan de druk van de ketel en wordt de keuzestress minder.

Puck Füsers

Auteur: Redactie

Illustratie: Simone Golob

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: puck,studiekeuze

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.