Om 20.20 uur klapt hij zijn laptop dicht

Om 20.20 uur klapt hij zijn laptop dicht

Ziek zijn is nooit echt relaxt bij Observant, er ligt bijna altijd nog een stuk dat per se af moet

24-11-2022 · Redactioneel

Het is maandagochtend, ruim voor achten als het eerste werk-appje binnenkomt. Collega WD is grieperig en moet de redactievergadering laten schieten. Ze maakt vandaag wel haar reportage over de campus Venlo af. Gelukkig, anders hebben we een flink ‘gat’ in de papieren krant van deze week. Ziek zijn is nooit echt relaxt bij Observant, er ligt bijna altijd nog een stuk dat per se af moet.

Senaatszaal

Rond de middag bellen we even. Ze hoopt dat ze woensdag zelf naar de vergadering van de universiteitsraad kan, maar voor de zekerheid regelen we alvast een vervanger. Zou ze het virus afgelopen vrijdag hebben opgelopen? Toen was ze paranimf op de promotie van haar man. Dat gebeurde aan de Universiteit Utrecht, in de prachtige Senaatszaal van het Academiegebouw die vol portretten (185 in totaal) van professoren hangt. Het oudste schilderij stamt uit 1685, vertelt de site van de UU. Bijna allemaal mannen, ik telde in de gauwigheid twee vrouwen. (Terzijde: voel ik mij, zoals dat onder meer in de Leidse rel rond het rokendemannenschilderij weer eens werd gezegd, ‘gerepresenteerd’? Nee, natuurlijk niet, dit representeert gewoon de historische werkelijkheid; het is aan onze generaties om die te veranderen. En die portretten moeten vooral blijven.)

Zoenen

Na afloop van de plechtigheid waren er de felicitaties, voor de kersverse doctor, maar ook voor de paranimfen. Talloze handen werden geschud, nog meer zoenen ontvangen. Tja, daar zweefde misschien een virus tussen, concluderen we.

Tragos

Intussen is het voor de rest van de redactie alle hens aan dek. Er is een petitie van studenten tegen de sluiting van studieplekken op het Tapijnterrein, een klus voor collega DV. En dan is er opnieuw gedoe rondom studentenvereniging Tragos. Tragosleden zouden de brandweer gehinderd hebben bij het bluswerk op de binnenplaats van hun sociëteit aan de Fort Willemweg, afgelopen weekend. Daar moet vandaag nog een artikel over komen. Collega YM zet daar zijn tanden in. Hij belt en mailt met de brandweer, de politie (die was door de brandweer opgeroepen), diverse politieke partijen en uiteraard ook Tragos zelf. Rond 18.00 uur is de eerste versie van het artikel klaar, gaat het door de eindredactie  en kan het online. Tegen achten belt YM: hij heeft nu toch ook een reactie van Tragos binnen. Die moet er nog bij. Om 20.20 uur klapt hij zijn laptop dicht.