“De meeste bewoners studeren in Eindhoven”

“De meeste bewoners studeren in Eindhoven”

Op zoek naar UM-studenten in Sittards studentencomplex

23-11-2022 · Reportage

Om nieuwe kamertekorten te voorkomen, richt de Universiteit Maastricht haar blik steeds vaker op ‘de regio’. Hoe ziet het studentenleven er daar uit? En zijn de reiskosten te betalen? Observant nam een kijkje bij een gloednieuw studentencomplex in Sittard. De opvallende conclusie: de woningen lijken vooral in trek bij studenten uit het ‘verre’ Eindhoven.

Deze zomer verschenen er 120 studentenstudio’s in het voormalige DSM-kantoor in Sittard, inmiddels omgedoopt tot PITground. In de komende maanden volgen er nog eens honderd. “Een prima aanvulling op de bestaande voorraad aan woonruimte voor studenten in Maastricht”, aldus de Universiteit Maastricht afgelopen juli in een nieuwsbericht op haar website. UM-studenten zouden namelijk de belangrijkste doelgroep vormen voor deze studio’s.

Toch zijn er op een willekeurige vrijdagmiddag opvallend weinig van hen te bekennen rondom het gebouw, dat op een paar minuten lopen van Station Sittard ligt. Hoewel de intercity vanuit Maastricht net gearriveerd is, blijken de studenten die naar PITground sjokken uitsluitend afkomstig van de trein uit de tegenovergestelde richting: Eindhoven. Ook even verderop, voor de ingang van het gebouw, zijn alleen studenten van de TU Eindhoven te vinden. Een toevalstreffer? De aanwezige studenten menen van niet. “Volgens mij vormen TU’ers het grootste deel van de bewoners”, merkt een van hen op.

Een telefoontje naar Holland2Stay, dat de woningen namens PITground verhuurt, bevestigt dat beeld. “Er wonen hier inderdaad meer studenten uit Eindhoven dan Maastricht of Sittard”, laat regiomanager Matt Flipse weten. Precieze aantallen kan hij niet geven, die houdt het bedrijf niet bij. “We richten ons absoluut op UM-studenten. Maar wellicht zijn Eindhovense studenten er sneller bij wanneer het aanbod op onze website verschijnt. Holland2Stay komt namelijk uit Eindhoven, we zijn daar redelijk bekend.”

Ongewenste concurrentie

De verhuurder stelt geen eisen aan waar de bewoners studeren. “Daarover zijn ook geen afspraken gemaakt”, licht Maurice Evers, hoofd Maastricht Housing, desgevraagd toe. Anders dan het nieuwsbericht op de UM-website doet vermoeden, is de universiteit namelijk niet direct verbonden aan PITground. “Al heeft de UM het project wel ondersteund, bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met de gemeente Sittard. Maar voor de woningen geldt verder: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.”

Als verklaring voor het grote aandeel TU/e-studenten wijst Evers op de hevige kamernood in Eindhoven. “Het is bekend dat de nieuwe werknemers van hightechbedrijf ASML een stevige concurrentie vormen voor de studenten. Beide doelgroepen vissen voor een deel in dezelfde vijver.” Toch is hij “enigszins verrast” dat de studenten tot in Sittard zijn uitgeweken voor huisvesting. Immers: waar de treinreis voor UM’ers een kwartier duurt, is dat voor Eindhovenaren ruim driekwartier.

Levert die Eindhovense concurrentie geen problemen op voor UM-studenten? “Dankzij de zeshonderd extra eenheden in Randwyck (de zogenoemde ‘containerwoningen’, red.) en de beperkte groei van de studentenpopulatie zijn er nu genoeg kamers. Hoe dit zich in de toekomst ontwikkelt, valt lastig te voorspellen. Als TU/e-studenten zich ook in Maastricht gaan vestigen, levert dat wel ongewenste concurrentie op, al valt daar dan waarschijnlijk weinig aan te doen.”

Hoge treinkosten

Terug naar PITground, waar de missie om een ‘Maastrichtse Sittardenaar’ te spreken toch nog slaagt: de Amerikaanse Isaiah Smith, eerstejaars European Studies, wandelt voorbij. Hij woont hier samen met zijn vriendin, die eveneens in Maastricht studeert. “Dus dat zijn alvast twee UM-studenten”, lacht hij. “Volgens mij wonen er ook nog een aantal Maastrichtse masterstudenten, maar eerlijk gezegd heb ik vrij weinig contact met andere bewoners.”

Dankzij de krappe Maastrichtse kamermarkt richtte hij zich op plaatsen als Sittard en Heerlen. “Ik begrijp niet waarom niet meer studenten dat doen. Ik woon hier liever dan in Maastricht, het is hier rustiger. En ja, je bent wat verder verwijderd van het ‘echte’ studentenleven, maar persoonlijk mis ik dat niet: dat heb ik al ervaren toen ik ergens anders studeerde.” Het enige nadeel noemt Smith de reiskosten – als niet-EU-student heeft hij immers geen recht op studenten-ov. “Het treinreizen is duurder dan verwacht: zo’n 150 euro per maand, terwijl we van 50 euro uitgingen. Een reden om volgend jaar misschien toch naar Maastricht te verhuizen, hoewel we hier graag zouden willen blijven.”

Illustratie: Simone Golob

Tags: sittard,huisvesting,kamernood,eindhoven,studenten

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.