Geen biebboete meer
Studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hoeven voortaan geen boete meer te betalen als ze hun boek te laat inleveren bij de universiteitsbibliotheek. De boetes schoten hun doel voorbij; niemand bracht het materiaal er sneller door terug. Ook alle oude boetes worden kwijtgescholden, meldt zusterblad Folia.
Prachtig, denkt menig student nu misschien, zouden ze in Maastricht ook moeten doen. Maar het is niet alleen goed nieuws voor de vergeetachtige lezer. Lenen blijft lenen, alleen de straf wordt anders. Heb je de items elf dagen na het verstrijken van de leentermijn nog niet ingeleverd dan wordt je account geblokkeerd. Na drie weken volgt een rekening voor het vervangen van het boek en 15 euro administratiekosten. Die kan niet genegeerd worden – zoals met een biebboete vaak gebeurt – desnoods stuurt de Amsterdamse UB een incassobureau erop af.
Interne strijd
Ruim twee weken geleden ging UMployee, het nieuwe medewerkersintranet van de Universiteit Maastricht, ‘live’. Sindsdien belanden interne mededelingen en nieuwsbrieven niet meer in de mailbox. Hiervoor moeten medewerkers voortaan actief naar de UMployee-website of -app navigeren. Liefst dagelijks, want volgens de UM is het platform “dé digitale start van je werkdag”.
Om medewerkers zover te krijgen, waren er in de eerste week na lancering enkele competities. Zo lag er een restaurantbon van 50 euro klaar voor degene die als eerste vijf logo’s – verstopt op verschillende pagina’s – vond. Daarnaast verschijnt er na het eerste inlogmoment een pagina waarop het persoonlijke profiel aangevuld kan worden, met onder meer een profielfoto, werktijden en een omschrijving van expertise. De afdeling of faculteit waarvan de meeste werknemers dit deden, kon rekenen op een waardebon van 500 euro voor “communitydoeleinden”.
De gelukkige winnaar was ICT Service Centre, waar bijna de helft van de medewerkers het profiel aanvulde. Een uitschieter, want op veel andere plekken voldeed minder dan één op de vijf aan de opdracht, met de Faculty of Psychology and Neuroscience als ‘dieptepunt’ met slechts tien procent. Universiteitsbreed staat de teller op 18 procent. De meeste medewerkers lijken de digitale start van de werkdag (vooralsnog) dus anders in te vullen.
Desondanks noemt Cindy Bekkers, namens de afdeling Marketing en Communicatie betrokken bij UMployee, 18 procent “een mooi getal”. Ze voegt eraan toe dat het percentage sinds de sluiting van de competitie nog steeds oploopt: een week later stond de teller op 21 procent. “Fijn dat het zo wordt opgepakt.”
Parachutist op het dak
Met een parachute van een universiteitsgebouw en een studentflat springen – niet alledaags, maar in Utrecht gebeurde het. Iemand plaatste anoniem video’s van de stunts op Instagram, maar heeft die inmiddels verwijderd. Een bewoner van de desbetreffende studentenflat vertelt aan zusterblad DUB dat er wel vaker parachutesprongen vanaf het gebouw plaatsvinden. Studentenhuisvester SSH, eigenaar van het gebouw, heeft aangifte gedaan.
De Universiteit Utrecht twijfelt nog of het dat ook gaat doen. Wel is de universiteit “geschrokken” van de beelden waarop te zien is hoe iemand van het Van Unnikgebouw op het Utrecht Science Park springt, een parachute opentrekt en vlak naast het gebouw landt. “Dit is niet alleen gevaarlijk voor de parachutespringer, maar potentieel ook voor de omgeving”, aldus een woordvoerder tegen DUB. Hoe de persoon op het dak kon komen is onduidelijk; het gebouw wordt gerenoveerd en is niet toegankelijk voor onbevoegden.