Petitie tegen sluiting studieplekken in Tapijn Loods V

Petitie tegen sluiting studieplekken in Tapijn Loods V

“Als we allemaal thuis studeren, kost dat meer energie.”

24-11-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. Sinds deze week kunnen studenten niet meer gebruikmaken van de ongeveer 150 studieplekken in Tapijn Loods V. De Universiteit Maastricht sluit het pand voor onbepaalde tijd om energie te besparen. Met een petitie – inmiddels meer dan driehonderd keer ondertekend – hopen studenten dit besluit terug te draaien. “Dit is een belangrijke plek voor ons.”

De sluiting past binnen de acties die de UM onderneemt om het energieverbruik deze winter te beperken. Het aanpassen van de openingstijden is een optie die momenteel voor meerdere gebouwen op tafel ligt. “Voor de locaties met studieplekken (de twee universiteitsbibliotheken en vier zogeheten Learning Spaces, red.) leek ons dit niet wenselijk”, zegt Claudia van Oppen, waarnemend directeur van de universiteitsbibliotheek (UB). “We willen studenten namelijk niet in de kou laten staan – letterlijk en figuurlijk. Voor de meeste locaties blijven de openingstijden daarom hetzelfde.”

Behalve dus voor Tapijn Loods V. Deze zal alleen nog maar tijdens de examenweken – wanneer er veel vraag is naar studieplekken – open zijn, daarbuiten blijven de deuren voorlopig gesloten. “Om toch een steentje bij te dragen”, aldus Van Oppen. Waarom deze keuze? “Dit is een oud pand met slechte isolatie. Het kost veel energie om te verwarmen. Terwijl er genoeg alternatieve studieplekken in de buurt liggen: de UB in de binnenstad en de Learning Spaces in Tapijn 11 bevinden zich op loopafstand. We monitoren constant de drukte, en qua beschikbare studieplekken zou dit moeten passen.”

Die redenering is te zwak, meent Souhaila Hamham, masterstudent Sustainability Science, Policy, and Society. Samen met een aantal studiegenoten, waarmee ze regelmatig in ‘de Loods’ studeert, zette zij de petitie op. Niet omdat ze duurzaamheid onbelangrijk vinden; hun studie is er immers op gericht. “Maar op deze manier maakt de universiteit het lastiger voor ons om te studeren. Op de andere locaties in de binnenstad is het vaak erg druk, met name de ‘stille’ studieplekken – waarvan we in de Loods veel gebruikmaakten - zijn regelmatig volledig bezet.”

Magnetron

Bovendien is de Loods de enige studielocatie die door studenten onderhouden wordt. Daardoor heerst er een andere sfeer, merkt Hamhams studiegenoot Sam Warmerdam op. “De UB voelt nogal kunstmatig aan, hier is het gezelliger. In tegenstelling tot andere studieplekken mag je hier eten en staat er zelfs een magnetron.” Hamham: “Voor je mentale gezondheid is een plek als deze, waar je samen met anderen studeert, heel belangrijk.”

De studenten betwijfelen daarnaast het effect van de sluiting. “Nu gaan veel mensen misschien thuis studeren. Terwijl het minder energie kost om één gebouw te verwarmen, dan al die losse kamers”, aldus Warmerdam. Ook vindt hij het vreemd dat de universiteit veel andere, minder vergaande kansen tot energiebesparing laat liggen. “Waarom staan overal constant grote tv-schermen aan en brandt er op veel plekken onnodig licht?”

Sloop

Dat roept twijfels op over de oprechtheid van het besluit. “Zeker omdat onder studenten geruchten rondgaan dat men op deze plek een nieuw pand wil bouwen. Is de sluiting wel tijdelijk? We zouden graag met de universiteit in gesprek gaan over de redenen achter dit besluit, én andere manieren om energie te besparen.”

Van Oppen staat open voor zo’n gesprek – er wordt er zelfs al een gepland. “Ik kan me goed voorstellen dat het voor studenten vervelend is om hun vaste studieplek kwijt te raken. Iedereen heeft behoefte aan een andere leeromgeving, en we willen graag alle studenten bedienen. We horen graag van hen wat ze missen op andere studieplekken.” Ook wil ze graag onduidelijkheid wegnemen. “Er waren inderdaad ooit plannen voor sloop, maar die zijn inmiddels van tafel. Dit besluit draait écht alleen om energiebesparing. Wat ons betreft is de sluiting een juiste keuze, maar we staan zeker open voor feedback.”  

Foto: Observant

Tags: studieplekken,energie,energiebesparing,loods v,learning spaces,ub,petitie,studenten

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.