“Sinds mijn terugkeer ben ik verliefd geworden op Maastricht”

“Sinds mijn terugkeer ben ik verliefd geworden op Maastricht”

Op jezelf

28-11-2022 · Interview

Sascha Zwietink (20 jaar, Nederlands), tweedejaars bachelorstudent Data Science and Artificial Intelligence, betaalt 465 euro per maand voor een kamer van 26 m2 in de wijk Scharn.

Nee, hij heeft niks te klagen over deze kamer, stelt Sascha Zwietink tevreden vast. Veel studenten betalen meer voor een aanzienlijk kleinere woonruimte. Hij was er vorig jaar al vroeg bij: in mei trok hij in. “Een paar maanden later was er een enorme kamernood, maar op dat moment was er nog meer aanbod dan vraag. Genoeg keuze dus.”

Waarom koos hij voor een woonwijk, in plaats van de onder studenten populaire binnenstad? “Ik vind dit een fijne locatie, lekker rustig. De universiteit en het centrum liggen op tien minuten fietsen. Dat vind ik prima: vanuit Eijsden, het dorp waar mijn ouders wonen, zat ik altijd een half uur op de fiets naar mijn middelbare school in Maastricht. Daarnaast beviel deze kamer heel goed vanwege de ruimte en grote ramen. Die zorgen voor veel lichtinval, maar ook voor uitzicht op de mooiste zonsondergangen”, vertelt hij, terwijl hij op zijn telefoon foto’s van een roodgekleurde hemel boven Maastricht laat zien.   

Hele dag gamen

In het pand bevinden zich nog drie andere studentenkamers en een appartement. Met zijn huisgenoten heeft hij niet ontzettend veel contact. “Ik ben vaak ergens anders: op de universiteit, bij vrienden of op bezoek bij mijn ouders of oma.”

En hij werkt veel: maar liefst vier avonden in de week. “In een horecazaak aan het Vrijthof, achter de bar en in de bediening. Daar ben ik in het voorjaar van 2021 begonnen, toen de horeca weer open mocht na een lange lockdown. Ik had toen veel tijd: ik was gestopt met mijn studie in Eindhoven, die toch niet helemaal beviel. Het thuiszitten ging vervelen: de hele dag gamen is niet zo leuk als het klinkt.”

Nul euro studieschuld

Vervelen hoeft hij zich niet meer, sinds hij vorig jaar met een nieuwe studie startte aan de UM. Waarom werkt hij dan nog steeds zo veel? “Ik hoef daardoor niet bij te lenen: ik kan rondkomen met wat ik verdien. Het geeft een goed gevoel om alles met je ‘eigen’ geld te betalen. Ik bouw liever geen studieschuld op. Daar kun je in de toekomst last van krijgen, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een hypotheek en door de stijgende rente. Zolang mijn studie er niet onder lijdt, leen ik niets.”

Al kent dat ook zijn nadelen: doordat hij vaak ’s avonds en in weekenden werkt, kan hij minder vaak zelf op stap. Mede daardoor schreef hij zich uit bij zijn studentenvereniging Circumflex, waar van leden verwacht wordt dat ze op gezette tijden aanwezig zijn. “Het lukte gewoon niet om dat te combineren. Maar ik ben er niet rouwig om: ik houd niet zo van verplichtingen. Bovendien heb ik het op mijn werk ook gezellig met collega’s.”

Barcelona

Desondanks probeert hij tegenwoordig vaker naar feesten te gaan, “minstens één per week”. En dat de basisbeurs volgend jaar terugkeert, ziet hij als een mooi extraatje. “Dat biedt wat meer ruimte voor leuke dingen, zoals weekendjes weg met vrienden. Bijvoorbeeld naar Barcelona, waar een goede vriend studeert. Het is ook belangrijk om af en toe te genieten van het leven.”

Ook in zijn vrije tijd is hij met ‘horeca’ bezig. Op zijn kamer is een heuse cocktailbar - inclusief schudbekers en een stevige drankcollectie - te vinden. “Waar in het restaurant alles draait om snelheid, kan ik hier uitgebreid experimenteren. Ik vind het gezellig om vrienden uit te nodigen en cocktails te maken.”

Jeugdherinneringen

Die vrienden zijn afkomstig uit allerlei landen. “Van mijn middelbare school en werk ken ik uiteraard veel Nederlanders, maar bij mijn studie ga ik eigenlijk alleen met internationals om. Ik vind het leuk om andere culturen te leren kennen.” Waarom bleef hij dan eigenlijk in Maastricht, de stad waar hij als kind al woonde en later naar de middelbare school ging? “Ik koos gewoon voor de studie die mij het meeste aansprak. En die was toevallig hier.”

Daarvan heeft hij geen spijt. “Sinds ik hier weer woon, ben ik verliefd geworden op Maastricht. Als student leer je een hele andere kant van de stad kennen, zoals het nachtleven. Terwijl tegelijkertijd alles heel vertrouwd voelt: je hebt in elke straat wel jeugdherinneringen.  Daarnaast ga je sommige zaken meer waarderen als je ouder wordt. Het internationale karakter, bijvoorbeeld. En dat het niet te druk is, maar ook niet te rustig. Het is gewoon een fantastische stad.”

 

In de serie 'Op jezelf' interviewt Observant wekelijks studenten op én over hun kamers. Lijkt het je leuk om mee te doen aan deze serie? Stuur dan een mailtje naar [email protected]

Foto: Ellen Oosterhof

Categoriëen: nieuws_boven, Mensen
Tags: opjezelf,studieschuld,werken,studenten

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.