Meeneem-asbak moet peukenprobleem oplossen

Meeneem-asbak moet peukenprobleem oplossen

“Het duurt twaalf tot vijftien jaar voordat een sigarettenpeuk volledig is afgebroken”

28-11-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. Op onderwijsterreinen in Nederland mag sinds augustus 2020 niet meer gerookt worden. Het gevolg in Maastricht is dat rokers net buiten het unversiteitsterrein hun sigaretje paffen. Welke plekken dat vooral zijn, is eenvoudig te achterhalen door het aantal peuken op de stoep. Tijd voor actie, dacht de Universiteit Maastricht en vroeg Peukenzee – een organisatie die het peukenprobleem in Nederland bestrijdt – om zakasbakjes uit te delen en rokers te informeren over de milieuschade door sigarettenfilters.

“Het duurt twaalf tot vijftien jaar voordat een sigarettenpeuk volledig is afgebroken”, zegt een Peukenzee-medewerker tegen een groepje studenten dat onderweg is naar grote, groene poort aan de Tongersestraat 53; de rookplek bij de School of Business and Economics. “De filter van een sigaret bestaat voor ongeveer 90 procent uit microplastics. Deze komen in de natuur terecht als mensen ze op de grond gooien.”

Voorkomen dat de peuken daar belanden is het hoofddoel van Peukenzee. Dat doen ze door middel van voorlichting dus, maar ze delen ook zakasbakjes uit vandaag. Dat zijn kleine, afsluitbare, plastic buisjes die makkelijk in je broek-of jaszak passen. “Als er geen afvalbak in de buurt is - in het bos, op het strand of gewoon op straat - kunnen mensen hier hun peuken in bewaren en later omschudden in een afvalbak”, klinkt het. Er passen er makkelijk tien in. Of studenten het gaan gebruiken? “Natuurlijk”, zegt een student die er net eentje heeft gekregen vastberaden.

Ondertussen rapen twee andere Peukenzee-medewerkers met een pincet de gebruikte sigaretten die er al liggen op. “Die worden gerecycled”, zeggen ze. Naast de poort staat op de stoep een ‘peukenpaal’: een doorzichtige koker van ongeveer een meter hoog. Een qr-code leidt naar meer informatie. “Die kunnen de rokers de komende tijd gebruiken. Eens in de zoveel tijd halen we deze leeg.”

Peukenpaal