Dichte deuren

Dichte deuren

"Kledingwinkels, maar ook de Blokker en de Kruidvat in de stad zetten hun deuren wagenwijd open"

30-11-2022 · Studentencolumn

De winter komt er snel aan en dat is te merken: de dagen worden steeds korter, de temperaturen steeds lager. Ik heb het niet snel warm, dus ik zie de winter altijd met lichte tegenzin en een arsenaal aan truien tegemoet. Deze winter is het binnen vaak ook kouder: in de gebouwen van de universiteit, in de woonkamers van vrienden, op het kantoor van mijn werk. De redenen daarvoor zijn natuurlijk bekend en begrijpelijk. We willen Rusland niet sponsoren, we willen beter zijn voor het klimaat, en wij (en onze huisbazen) willen besparen op de energiekosten.

Inmiddels ben ik eraan gewend dat de verwarming wat lager staat. Ik neem extra laagjes kleren mee en heb een klein voorraadje zachte sokken. Maar toen ik afgelopen weekend met mijn warme outfit door het centrum liep, viel me iets op: veel winkels lijken zich niet aan te passen. In de wijk waar ik woon houdt de Kruidvat de deuren dicht om de kou buiten te houden, maar in het centrum is dat helemaal niet het geval. Kledingwinkels, maar ook de Blokker en de Kruidvat in de stad zetten hun deuren wagenwijd open. Toen ik ergens naar binnenliep, was het er ontzettend warm. Mijn goede voorbereiding begon tegen me te werken. Het moet deze winkels toch ook ontzettend veel geld kosten om de temperatuur zo hoog te houden? En hoe zit het dan met die terrasverwarming overal? Natuurlijk is het gezelliger om nog buiten te kunnen zitten, maar kan de winst op een kopje koffie op tegen de stookkosten voor het verwarmen van de buitenlucht? Ik vraag het me af.

Het probleem is natuurlijk de angst om klanten mis te lopen: als je buurman de warmtelampen wel aan heeft staan, of als je als winkeleigenaar de indruk wekt dat je helemaal niet open bent, gaat je potentiële klant natuurlijk naar de concurrent. Toch kan het ook anders: de Kruidvat in mijn buurt heeft bordjes opgehangen met de boodschap dat je gewoon naar binnen kunt. Zo is het niet ijskoud binnen (fijn voor de mensen die er werken), en hoeft de verwarming niet op dertig graden te staan. Dat kan toch ook in het centrum?

Puck Füsers

Auteur: Redactie

Illustratie: Simone Golob

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: puck,energiekosten,energiebesparing

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.