U-raad zet streep door vergadering vanwege “interne aangelegenheden”

U-raad zet streep door vergadering vanwege “interne aangelegenheden”

Leden universiteitsraad en voorzitter zwijgen

29-11-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. De jongste vergadering van de universiteitsraad, op woensdag 23 november, werd afgelast vanwege “reflectie op interne aangelegenheden”. Wat houdt dat in? En waarom moet daar de vaste maandelijkse openbare bijeenkomst voor wijken? Raadsleden en voorzitter Amanda Kluveld houden de kaken stijf op elkaar.

De universitaire begroting, de aanpak van sociale veiligheid en de komst van 150 nieuwe studieplekken aan het Endepolsdomein: dat waren een paar onderwerpen die woensdag 23 november op de openbare agenda stonden van de plenaire vergadering. Om vier uur in de middag zou die van start gaan, maar even van tevoren werd Observant, vaste toehoorder, gebeld dat het niet doorging. Vanwege “reflectie op interne aangelegenheden”, meldde vicevoorzitter en studentlid Jonas Lindenaar. Meer wilde hij er niet over kwijt.

De vraag is waarom een reguliere vergadering zou moeten vervallen voor een reflectiemoment. Elk ander tijdstip ligt dan immers meer voor de hand, zeker omdat het gaat over  “interne aangelegenheden”. Vanwege deze omschrijving kan het bijna niet anders of er is grote onenigheid in de boezem van de raad. Daarbij zijn de rol en positie van voorzitter Amanda Kluveld onduidelijk, want waarom kwam de melding van de vicevoorzitter en niet van de griffier of de voorzitter zelf? Die laatste rol vervult Kluveld, universitair hoofddocent geschiedenis bij de faculteit Arts and Social Sciences, sinds 1 september 2019. Momenteel loopt haar tweede termijn.
Verschillende raadsleden die door Observant zijn benaderd, melden dat ze niets gaan zeggen. Een enkeling verwijst door naar het presidium, het dagelijkse bestuur van de U-raad met daarin onder andere Kluveld. Maar ook zij wil niets zeggen.

Wat betekent het voor de agendapunten als een universiteitsraadsvergadering wordt afgelast? Kunnen die zomaar worden doorgeschoven naar een volgende plenaire bijeenkomst, eind december? Kan goedkeuring van de begroting bijvoorbeeld wachten? En betekent het ontbreken van toestemming van de U-raad dat de learning spaces aan het Endepolsdomein ook later dan gepland opengaan? Zo’n vaart zal het niet lopen, laat Nick Bos, vicevoorzitter van het college van bestuur, weten. U-raadsleden hebben zich over de studieplekken al positief uitgelaten in een vorige vergadering van de commissie Bedrijfsvoering. “Ik neem aan dat dit kan worden afgerond in de aanstaande commissie.” Die vindt volgende week woensdag 7 december plaats. Hetzelfde geldt voor de begroting.

 

Auteur: Wendy Degens

Illustratie: Simone Golob

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: universiteitsraad, uraad

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.