Het draait om nieuwsgierigheid

Het draait om nieuwsgierigheid

De U-raadsvergadering werd afgeblazen omdat de raad “wilde reflecteren op interne aangelegenheden”

01-12-2022 · Redactioneel

Afgelopen zondagavond zapte ik langs een interview met de Nederlandse schrijver Cees Nooteboom, inmiddels 89 jaar. Hij schrijft nog dagelijks, hij is immers nog altijd nieuwsgierig, vertelde hij aan Wilfried de Jong, een van de twee presentatoren van het boekenprogramma Brommer op Zee.

Nieuwsgierigheid is niet alleen een motor voor schrijvers, het is ook het vuurtje dat journalisten aan het werk zet en houdt. Iedere dag doemen er hier ter redactie vragen op, sommige verdwijnen in de la, om - ‘nu hebben we geen tijd’ - later uit te zoeken. Andere laten we onaangeroerd, want niet boeiend genoeg. Maar heel wat vragen krijgen meteen een vervolg.

Neem de vergadering van de universiteitsraad vorige week woensdag. Die werd afgeblazen omdat de raad “wilde reflecteren op interne aangelegenheden”, zo kreeg Observant te horen. Verder wilde men niets kwijt. Wat is daar aan de hand? Waarom is dat reflecteren zo dringend dat er een streep door een openbare vergadering gaat? Reden genoeg voor collega WD om er achteraan te gaan. En zoals wel vaker blijkt het niet makkelijk om mensen aan de praat te krijgen.

Hoe zit het met de kou op het werk, vroeg collega YM zich af toen het buiten steeds frisser werd en de thermostaat in de UM-gebouwen al een tijdje op 19 graden staat. Hij liep zowel in Randwyck als de binnenstad verschillende panden binnen, zag tal van warme vesten en truien, en hoorde vooral veel begrip voor de lagere temperatuur. “We bezuinigen thuis toch ook.”

Hoeveel Oekraïense onderzoekers hebben er sinds het begin van de oorlog een tijdelijk onderkomen in Maastricht? Tien, twintig, of meer? En op welke faculteit zitten ze? Het was collega MT die zich dit tijdens een redactievergadering afvroeg. We hadden eerlijk gezegd geen idee. Hoog tijd om dat uit te zoeken. Hij benaderde de verschillende faculteiten en kwam al snel tot de ontdekking dat het niet bepaald storm loopt. De teller staat tot nu toe op één.