“Vrouwonvriendelijke video” pas na maanden offline

“Vrouwonvriendelijke video” pas na maanden offline

Geen bestuursmaanden, toch geld

25-01-2023 · Nieuws

MAASTRICHT. De vier bestuursmaanden (320 euro per maand) die dit academisch jaar bestemd waren voor de Maastricht Lions, een studievereniging aan de School of Business and Economics, gaan naar een andere studievereniging binnen die faculteit. De reden: een vrouwonvriendelijke video die te laat van de site en sociale media werd verwijderd. Nu de video toch offline is gehaald gaat SCOPE, de overkoepelende studievereniging van SBE, de misgelopen beurzen vergoeden.

De muziekvideo ‘Orange, Black and Blue’ is al maanden onderwerp van discussie. Er zit een aantal "vrouwonvriendelijke scènes" in en die gaan in tegen de kernwaarden van de SBE, zei decaan Mariëlle Heijltjes tegen Observant. De voorganger van Heijltjes, Peter Møllgaard, verzocht de studievereniging al eerder om de video offline te halen. Deden ze dat niet? Dan geen bestuursmaanden.

Een misverstand, zei de voorzitter Felipe Herting afgelopen november tegen Observant (die inmiddels is afgetreden). Hij wist destijds pas twee weken dat de afspraak stond, met het Lions-bestuur voor hem. Maar, zei Herting, “als de eis is dat we de video verwijderen, dan doen we dat”.

Toch kwam het er daar onder zijn voorzitterschap niet van. Op 24 januari, na vragen van Observant een dag eerder, was de video plots offline gehaald. Te laat, want de vier bestuursmaanden voor de Maastricht Lions zijn inmiddels vergeven. Ze waren in beheer bij SCOPE, de moederorganisatie van de Lions. Op advies van het faculteitsbestuur besloot SCOPE eerder dit jaar om de beurzen aan VECTUM te geven, een andere studievereniging van SBE. Waarom VECTUM? “Omdat zij in het verleden acht bestuursmaanden ontvingen in plaats van de vier die ze dit jaar kregen, hebben wij ze op advies van het faculteitsbestuur aan hen toegewezen”, laat SCOPE-voorzitter Gizem Büyükkeçeci halverwege januari weten.

Voor de Maastricht Lions is er geen man overboord, want nu de video niet meer op het internet staat, gaat SCOPE de vier misgelopen maanden alsnog uit eigen zak vergoeden.

Maar waarom pas zo laat? Carl Wisenberg, sinds afgelopen zaterdag voorzitter van Maastricht Lions, zegt dat de muziekvideo de afgelopen maand geen prioriteit van de vereniging is geweest vanwege de bestuurswissel en Kerst en Nieuwjaar, maar nu wel. “We hebben ‘m eraf gehaald omdat we ons graag aan de regels van de universiteit willen houden.” Op de vraag of hij de video zelf ook vrouwonvriendelijk vond, geeft hij geen antwoord, maar hij benadrukt dat “er geen foute bedoelingen achter zaten”.

Auteur: Yuri Meesen

Photo: screenshot Google

Tags: Maastricht Lions,Orange Black and Blue,vrouwonvriendelijk

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.