“Bij ons hoef je jezelf niet te bewijzen om geaccepteerd te worden”

“Bij ons hoef je jezelf niet te bewijzen om geaccepteerd te worden”

Internationaal damesdispuut Kalypso doet niet aan ontgroeningen

31-01-2023 · Interview

Hoe internationaal de Universiteit Maastricht ook is, deze diversiteit zie je niet terug in de disputen, zeggen de oprichters van Maastrichts eerste internationale onafhankelijke damesdispuut Kalypso. Sinds 2020 willen zij  "een veilige plek en ondersteunend netwerk voor vrouwelijke internationale studenten" bieden zonder ontgroening - ook al hangt daar een prijskaartje aan.

De INKOM voelde een beetje als een teleurstelling voor Cosima Hendricks, voorzitter van Kalypso. “De deelnemers komen van overal ter wereld, maar waar de universiteit inclusiviteit uitstraalt, ervaren internationale studenten hier buitensluiting. Om daadwerkelijk lid te worden van een studentenvereniging moet je Nederlands spreken, wat het als internationale student extra moeilijk maakt om nieuwe mensen te ontmoeten, vooral tijdens corona.”

Daarmee was het idee voor Kalypso geboren. Tijdens het hoogtepunt van de pandemie, te midden van strenge maatregelen als een avondklok en lockdowns, probeerden Hendricks en haar vriendinnen een eigen dispuut op te richten. Was het niet makkelijker geweest om gewoon een groep vrienden te blijven? “Het label schept een band", zegt vice-voorzitter Valentine Courtier. “Lidmaatschap is minder vrijblijvend dan een vriendschap.” Daarnaast keken de oprichters vooruit. “We willen iets achterlaten voor toekomstige internationale studenten: een veilige plek waar ze altijd terechtkunnen.”

Alternatieve aanpak

Hoewel ze regels hebben – er wordt bijvoorbeeld altijd Engels gesproken om uitsluiting te voorkomen – zijn er nooit "alcoholstraffen of iets van die aard" bij overtreding, zegt Hendricks. Ontgroening is een absolute no-go voor de studentenclub. "Je hoeft jezelf niet te bewijzen om geaccepteerd te worden door Kalypso. In plaats daarvan richten we ons op teambuilding en persoonlijke groei. Dat bevordert ons doel: een betekenisvolle band opbouwen met nieuwe leden."

De prijs van onafhankelijkheid

Hun houding ten opzichte van ontgroening is ook de reden dat Kalypso zich niet heeft aangesloten bij Onafhankelijk Maastricht, de overkoepelende organisatie van onafhankelijke disputen in Maastricht. "Als je bij hen tekent, ga je akkoord met bepaalde regels en moet je via ontgroeningspraktijken geaccepteerd worden door de andere disputen, wat indruist tegen alles waar wij voor staan", zegt Courtier.

In plaats daarvan blijven ze echt onafhankelijk, voegt Hendricks eraan toe, ook al zit daar een prijskaartje aan. Aangezien Onafhankelijk Maastricht de universitaire financiering mag verdelen over de disputen die bij hen zijn aangesloten, loopt Kalypso die mis. "Wij betalen liever zelf maandelijks contributie om ontgroening te voorkomen."

Te soft

Ook in sociaal opzicht heeft deze breuk met de traditie gevolgen. Kalypso heeft haar eigen activiteiten en organiseert regelmatig iets samen met O.H.D Odysseus (het eerste internationale mannendispuut en de inspiratie voor de oprichting van Kalypso), maar buiten die bubbel worden de meisjes vaak "als soft gezien omdat we andere waarden willen uitdragen", zegt Hendricks. Terwijl, zegt ze, "het er niet om gaat of we soft zijn of niet, het gaat om de manier waarop we ons dispuut willen inrichten.”

Mia Blacklaws

De eerste?

Welk dispuut is het echte eerste onafhanklijke internationale damesdispuut? Op de website van de Universiteit Maastricht staat dat Philia die eer te beurt valt. "Dat hebben we gezien", lacht Hendricks. "Zij zijn eigenlijk een jaar later opgericht dan wij. Hoewel we er trots op zijn dat we het eerste onafhankelijke internationale damesdispuut zijn en daar belang aan hechten, hopen we ook op verdere uitbreiding van dit soort disputen en zijn we blij dat Philia bestaat."

Auteur: Redactie

Foto: archief O.D.D. Kalypso

Categoriëen: Mensen, Achtergrond
Tags: kalypso,disputen,damesdispuut,internationaal,internationale studenten,inkom,studentenverenigingen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.