De INKOM voelde een beetje als een teleurstelling voor Cosima Hendricks, voorzitter van Kalypso. “De deelnemers komen van overal ter wereld, maar waar de universiteit inclusiviteit uitstraalt, ervaren internationale studenten hier buitensluiting. Om daadwerkelijk lid te worden van een studentenvereniging moet je Nederlands spreken, wat het als internationale student extra moeilijk maakt om nieuwe mensen te ontmoeten, vooral tijdens corona.”
Daarmee was het idee voor Kalypso geboren. Tijdens het hoogtepunt van de pandemie, te midden van strenge maatregelen als een avondklok en lockdowns, probeerden Hendricks en haar vriendinnen een eigen dispuut op te richten. Was het niet makkelijker geweest om gewoon een groep vrienden te blijven? “Het label schept een band", zegt vice-voorzitter Valentine Courtier. “Lidmaatschap is minder vrijblijvend dan een vriendschap.” Daarnaast keken de oprichters vooruit. “We willen iets achterlaten voor toekomstige internationale studenten: een veilige plek waar ze altijd terechtkunnen.”
Alternatieve aanpak
Hoewel ze regels hebben – er wordt bijvoorbeeld altijd Engels gesproken om uitsluiting te voorkomen – zijn er nooit "alcoholstraffen of iets van die aard" bij overtreding, zegt Hendricks. Ontgroening is een absolute no-go voor de studentenclub. "Je hoeft jezelf niet te bewijzen om geaccepteerd te worden door Kalypso. In plaats daarvan richten we ons op teambuilding en persoonlijke groei. Dat bevordert ons doel: een betekenisvolle band opbouwen met nieuwe leden."
De prijs van onafhankelijkheid
Hun houding ten opzichte van ontgroening is ook de reden dat Kalypso zich niet heeft aangesloten bij Onafhankelijk Maastricht, de overkoepelende organisatie van onafhankelijke disputen in Maastricht. "Als je bij hen tekent, ga je akkoord met bepaalde regels en moet je via ontgroeningspraktijken geaccepteerd worden door de andere disputen, wat indruist tegen alles waar wij voor staan", zegt Courtier.
In plaats daarvan blijven ze echt onafhankelijk, voegt Hendricks eraan toe, ook al zit daar een prijskaartje aan. Aangezien Onafhankelijk Maastricht de universitaire financiering mag verdelen over de disputen die bij hen zijn aangesloten, loopt Kalypso die mis. "Wij betalen liever zelf maandelijks contributie om ontgroening te voorkomen."
Te soft
Ook in sociaal opzicht heeft deze breuk met de traditie gevolgen. Kalypso heeft haar eigen activiteiten en organiseert regelmatig iets samen met O.H.D Odysseus (het eerste internationale mannendispuut en de inspiratie voor de oprichting van Kalypso), maar buiten die bubbel worden de meisjes vaak "als soft gezien omdat we andere waarden willen uitdragen", zegt Hendricks. Terwijl, zegt ze, "het er niet om gaat of we soft zijn of niet, het gaat om de manier waarop we ons dispuut willen inrichten.”
Mia Blacklaws