Vragen gemeenteraad over proefdiercentrum

Vragen gemeenteraad over proefdiercentrum

Partijen willen weten wat college vindt van "ommezwaai" van nieuwbouw naar verbouwing

14-02-2023 · Nieuws

MAASTRICHT. De Partij voor de Dieren, PVV, en de Liberale Partij Maastricht hebben in de gemeenteraad vragen gesteld over de geplande verbouwing van de Universiteitssingel 50 voor de centrale proefdiervoorziening (CPV). De UM had toch vergunning voor nieuwbouw aangevraagd?  

De faculteit Health, Medicine and Life sciences besloot eind januari om de nieuwe CPV toch in de bestaande locatie, UNS 50, te bouwen. Lang koerste de faculteit af op nieuwbouw, tot dit alternatief werd gevonden.

“In 2019 gaf de Universiteit Maastricht aan dat het ‘simpelweg renoveren en nieuwe installaties aanbrengen niet gaat vanwege de condities van het huidige gebouw’”, schrijven vragenstellers Jules Vaessen (PvdD), René Betsch (PVV) en Kitty Nuyts (LPM). De UM wilde destijds een omgevingsvergunning voor nieuwbouw en kreeg die ook. Nu er toch wordt verbouwd, willen de partijen weten wat het college vindt van “deze ommezwaai”.

Ook vragen ze zich af of de nieuwe plannen passen binnen de oude bouwvergunning en of het dierenwelzijn op deze manier wordt gewaarborgd. Tot slot wijzen ze op nationale plannen om als Nederland voorop te lopen met proefdiervrije innovatie; past een nieuw proefdiercentrum hier volgens de wethouder bij?

Verantwoordelijk wethouder Mackus van Economie, Sport, Water, Natuur en Landschap moet binnen een maand antwoorden.

Auteur: Cleo Freriks

Foto: Shutterstock

Tags: dierproeven,proefdieren,proefdiercentrum,CPV,FHML,BMC,gemeenteraad,partij voor de dieren,PVV,Liberale Partij Maastricht

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.