Kiezen is ook wat verliezen

Kiezen is ook wat verliezen

We hebben elkaar diep in de ogen gekeken en besloten dat het roer nu echt om moet

25-05-2023 · Redactioneel

Soms voel ik me even ongemakkelijk. Zoals toen collega CF onlangs vroeg wanneer ik weer eens functioneringsgesprekken ging houden. Het was al weer zo lang geleden. Het laatste gesprek dateerde van voor corona, ontdekte ik al snel. Oef, dat is niet handig en ook jammer.

Functioneringsgesprekken, ze heten al een tijdje POP-gesprekken (Persoonlijk OntwikkelingsPlan) maar wij houden vast aan de oude naam, vraag me niet waarom, zijn hier ter redactie geen bezoeking. Het is, om het plechtig te zeggen, een moment van reflectie en bezinning. Oftewel: met een kopje koffie of thee een uur uittrekken om te horen hoe het met iemand gaat: zit die lekker in zijn vel, waar krijgt diegene energie van, wat slurpt energie,  zijn de taken nog steeds passend, en is de bijbehorende verantwoordelijkheid doenlijk? En last but not least: waar iemand over vijf jaar wil zitten en wat is daarvoor nodig? 

Opnieuw kwamen we op de werkdruk, die ook hier, ik schreef het al eerder, op gezette tijden de pan uitrijst. ‘We lopen onszelf nu al voorbij, hebben vaak geen tijd om rustig over zaken na te denken, maar we blijven met zijn allen zeggen dat we meer moeten doen, ook nu we de planning maken voor het nieuwe academisch jaar’, klonk het. Het wensenlijstje voor de nieuwe jaargang, dus vanaf augustus 2023, zag er tot dat moment zo uit: meer artikelen over het studentenleven, meer over wetenschappelijk onderzoek en meer onderzoeksjournalistieke verhalen. Wie dat allemaal moest doen, daar hadden we ons wijselijk nog even niet mee bezig gehouden. ‘We proberen al jaren keuzes te maken, dit wel, dat niet, en vervolgens doen we toch alles als het even kan.’ De analyse was glashelder en klopte als een bus. 

Keuzes maken is niet onze sterkste kant. Maar afgelopen maandag tijdens de laatste ‘grote’ vergadering voor de zomer, is het ons gelukt. We hebben elkaar diep in de ogen gekeken en besloten - die gesprekken werken als een stok achter de deur - dat het roer nu echt om moet. Dus ja, onderzoeksjournalistieke verhalen krijgen prioriteit. Net als het nieuws, of het nu gaat over wetenschappelijk onderzoek, internationalisering, of grensoverschrijdend gedrag. Bij al het andere zullen we steeds kiezen: dat wel, dat niet. En zeker, daardoor zullen we af en toe een prachtig verhaal missen, maar dat hoort erbij. Kiezen is ook wat verliezen.