"Ik kan niet alleen zijn met mijn gedachten, ze worden te overheersend”

"Ik kan niet alleen zijn met mijn gedachten, ze worden te overheersend”

Op jezelf

31-05-2023 · Interview

Spyros-Nikitas Tsamichas (24 jaar, Grieks), masterstudent rechten, woont aan de Batterijstraat in een studioappartementje van 27 m2 met eigen keukenblok, douche en toilet. Hij betaalt 535 euro per maand aan huur, exclusief gas, water en licht.

In het appartement staat muziek op. Nog voordat Spyros-Nikitas Tsamichas ’s ochtends uit bed komt, verbindt hij zijn telefoon met zijn Bluetooth-speaker. Pas daarna kan zijn ochtendroutine beginnen. De rechtenstudent luistert altijd naar muziek, allerlei genres, want “ik kan niet alleen zijn met mijn gedachten, ze worden te overheersend. Het is als een wervelstorm. Als ik geen muziek op heb staan, kan ik mijn gedachten niet op orde houden.”

Soms, als hij zich een beetje down voelt, blijft hij graag in zijn eigen veilige bubbel van muziek.

Thaiboksen

Hij houdt van sport. Zo volgt hij thaibokslessen, drie tot vier keer per week bij Vivas Gym. Thaiboksen heeft veel weg van kickboksen, maar het verschil is dat bij thaiboksen “alles mag”. Je kunt je hele lichaam gebruiken, hoewel sommige lichaamsdelen (zoals de genitaliën en de nieren) verboden gebied zijn. De lichaamsbeweging doet hem goed en biedt hem een gezonde uitlaatklep. En hij leert niet alleen hoe hij moet aanvallen, maar ook hoe hij zichzelf kan verdedigen of klappen moet opvangen. Hij kan aan de manier waarop zijn sportgenoten vechten zien of ze het lastig hebben gehad in hun leven. “Mensen die harder vechten en trainen hebben het veel zwaarder gehad” dan “mensen die het altijd makkelijk hebben gehad”.

Kus me

Aan de muur bij het bureau naast het keukenblok hangt een pagina uit een oude Observant waarop Tsamichas woorden heeft gekrabbeld. Het is een artikel over protesten op de Minderbroedersberg tegen seksueel geweld. “Een luxe gevangenis is nog altijd een gevangenis” staat er, in gele markeerstift en zwarte pen. Tsamichas is van mening dat mensen in West-Europeaanse landen het bevoorrechte leven dat ze leiden als vanzelfsprekend beschouwen en te weinig in actie komen tegen maatschappelijke problemen als de verkrachtingscultuur. “Dat was de eerste keer dat ik hier mensen zag protesteren en ergens boos over worden. Mensen hier negeren te vaak wat er in de wereld om hen heen gebeurt.” Ze leven in hun eigen bubbel, vindt hij.

Naast het krantenartikel hangt een ingelijste quote: “Kus me onder mijn snor.” Tsamichas moet erom lachen als hij erop wordt gewezen. Hij kreeg het lijstje van een vriend die in zijn appartement verbleef toen hij zelf in Griekenland was. Zijn vrienden laten altijd cadeautjes achter als ze gebruik hebben gemaakt van zijn appartement. Op een plank staat nog een andere ingelijste quote: “Ik kus beter dan ik kook.”

Eerste plaats

Op de plank daaronder prijkt een trofee voor de eerste plaats in de Student Idea Competition 2023. Begin dit jaar heeft Tsamichas samen met een vriend een bedrijfje opgericht, Energon Green Solutions. Ze geven studenten op een laagdrempelige manier voorlichting over hoe ze hun CO2-voetafdruk op de campus kunnen verkleinen. Voor dit idee kregen ze de eerste prijs in de competitie, die tot doel heeft om het studentenleven op de UM te verbeteren.

Of hij na zijn bachelor nog verder wil studeren, weet hij nog niet. “Ik heb echt geen idee wat ik wil doen met mijn leven.” Zijn kleine startup is dus de beste manier die hij kan bedenken om richting te geven aan zijn toekomst.