“Het is lastig om nieuwe mensen te leren kennen als je niet graag uitgaat”

“Het is lastig om nieuwe mensen te leren kennen als je niet graag uitgaat”

Op jezelf

14-06-2023 · Interview

Céline Camelot (18, Nederlands-Frans), bachelorstudent European Studies, woont aan de Dorpstraat in een appartement van 70 m2 met een keuken, badkamer, twee slaapkamers en een woonkamer. Ze woont samen met een huisgenoot. De totale huur bedraagt 1300 euro per maand, waarvan zij de helft betaalt (650 euro).

Céline Camelot is keurig in het zwart als ze de deur opent. Ziet ze er altijd zo netjes uit? Nee hoor, lacht ze. “Na dit interview moet ik door naar een onderhandelingssimulatie voor mijn studie. Ik speel een lid van de Europese Raad en moet het gaan hebben over de Russische invasie van de Krim.” En ja, ze vindt het best een beetje spannend. (Een paar dagen na het interview laat ze weten dat het allemaal goed is gegaan en ook nog eens erg leuk was.)

Grieks en Latijn

Ze beleeft sowieso veel plezier aan haar studie European Studies, waarin twee van haar interesses samenkomen: politiek en geschiedenis. “Ik ben vooral geïnteresseerd in de manier waarop mensen met elkaar omgaan, hoe ze zich gedragen.” Dat is ze al sinds de middelbare school, waar ze veel tijd stak in Grieks en Latijn en leerde over de geschiedenis van de klassieke oudheid.

Beschilderde doeken

Aan de muur van de woonkamer hangen kleurrijke doeken die door Camelot en haar huisgenoot zelf zijn beschilderd. Daartegenover, op de schakelaar van de airconditioning, zit een groene dinosaurusknuffel. Ook home made. De twee huisgenoten zijn de enige studenten in het gebouw, alle andere appartementen worden bewoond door werkende mensen. Ze zijn beste maatjes en woonden eerder al samen in een Maastrichts studentenhuis met nog drie andere vrienden. Daar zijn ze weggegaan vanwege problemen met hun huisbaas: die kwam regelmatig dronken het huis binnen en begon dan te schreeuwen, in een poging hen te intimideren. Het was een onveilige en ongezonde leefomgeving, aldus Camelot. Gelukkig heeft iedereen een nieuw onderkomen weten te vinden.

Hoewel de twee soms samen koken, verschillen hun smaken nogal. Zij staat niet graag in de keuken en eet liever kant-en-klare maaltijden, terwijl hij juist graag kookt – vooral pittig eten, waar zij dan weer niet van houdt.

Boeken

Op haar bureau, waar de zon op valt, staat een hele rij boeken. Ze las vroeger veel en probeert daar weer een gewoonte van te maken. Ze is geen fan van serieuze boeken, maar leest liever iets met een beetje humor. Haar lievelingsboek is een Nederlandse roman, Ik geef je de zon. Het gaat over het leven van een tweeling, Noah en Jude: ze worden allebei verliefd, maken leuke en nare dingen mee en groeien uiteindelijk uit elkaar. Een belangrijke reden waarom ze zo graag leest is dat ze erg introvert is en tijd nodig heeft om alleen te zijn als het druk om haar heen is geweest: “Om weer even op te laden.”

Introvert

Ze is wat stil en verlegen, ja. “Ik breng graag tijd door met een kleine kring mensen die ik goed ken. En ik vind het leuk om naar vertrouwde plekken te gaan waar ik me prettig voel.” Het is soms moeilijk om met medestudenten contact te leggen, zegt ze. “Iedereen heeft al vrienden en ze gaan graag samen feesten”, zegt ze. “Ik hou daar niet van, ik kan slecht tegen drukte en lawaai. Het is lastig om nieuwe mensen te leren kennen als je niet graag uitgaat, want dat is toch iets wat studenten veel doen.”

Maar inmiddels groeit haar groepje bekenden. En dat heeft alles te maken met het lidmaatschap van een gezelligheidsclubje dat haar huisgenoot inmiddels de ‘Mob Mentality’ noemt. Het idee erachter is simpel: leden komen naar activiteiten zoals spelletjes- en kookavonden, waarvoor soms ook onbekenden worden uitgenodigd.

Ze gaat elke week naar huis in Zaltbommel, “best vaak voor een student”, aldus Camelot zelf. Ze doet dat vooral voor haar rijlessen en om haar familie te zien. “Maar meestal zit ik gewoon lekker op mijn kamer.”

Telefoonverslaving

Ze kan niet zonder haar telefoon. Ze brengt veel tijd door op TikTok, waar ze grappige filmpjes kijkt, soms ook met een politieke lading. “Het is een verslaving, een manier om te ontsnappen aan het dagelijks leven. Ik word erdoor afgeleid tijdens het studeren.”

Kathryn van den Berg

Auteur: Redactie

Foto: Ellen Oosterhof

Categoriëen: nieuws_boven, Mensen
Tags: studentenkamer,European Studies,kamer,uitgaan

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.