Op je telefoonscherm Maastricht ontdekken

Op je telefoonscherm Maastricht ontdekken

Nieuwe activiteit INKOM

30-08-2023 · Reportage

City Escape, zo heet de nieuwe activiteit op het programma van de INKOM. De deelnemers navigeerden afgelopen donderdagmiddag geheel zelfstandig met behulp van een app door Maastricht, om elkaar en hun nieuwe stad beter te leren kennen. Helaas waren er een paar startproblemen.

Verwarring heerst onder de ongeveer veertig deelnemers van City Escape als ze afgelopen donderdag tegen elf uur voor de Stayokay aan de Maasboulevard op het startschot wachten. “Het spijt me, maar ik kan mijn groep niet vinden. Kun jij me helpen?”, vragen een paar van de eerstejaars studenten aan de verslaggever, omdat die met een officieel INKOM-kaartje om zijn nek naast hen staat te wachten. De enige hulp vanuit de INKOM-organisatie is een A4-tje naast de deur van de Stayokay, dat de deelnemers vraagt om zelfstandig kleine groepen te maken, deze op de INKOM-app te registreren en vervolgens de tour met hun telefoons te beginnen. Maar de meesten ontdekken dat stuk papier pas na een kwartiertje en voordat het dan gelezen is en iedereen een groep heeft gevonden, wacht de volgende hindernis: de techniek. “Wij kunnen jullie twee hier op de app niet meer toevoegen, het werkt niet zoals het zou moeten, ik snap het ook niet”, zegt een student die zojuist een groep heeft gevormd tegen twee anderen. De oplossing: Ze gaan gewoon mee, zonder registratie. De verslaggever sluit zich aan. Samen gaan we door de stadspark en de binnenstad. Onderweg passeren we, geleid door de app, historische monumenten als de Helpoort en de Mestreechter Geis. Men praat veel met elkaar, maar verder dan smalltalk komt het niet. Toch een beetje teleurstellend.         

Het eerste punt op de kaart is snel bereikt: we staan voor de waarschijnlijk rond 1400 voltooide Pater Vincktoren, de laatste van ongeveer 40 waltorens in de tweede omwalling van Maastricht. De groep moet nu een halve foto van de toren met een eigen foto aanvullen. “Welke invalshoek is juist? Hoe dichtbij moeten wij inzoomen?”, vraagt Mirun uit India (zij wil haar achternaam niet in Observant).

Stadsmuur in de schoenenwinkel

We gaan verder. “Het is toch vermoeiend om zo veel te lopen”, laat de Litouwse Migle (ook al geen achternaam) weten, en de overige groepsleden zijn het ermee eens. Ze heeft honger, iedereen vindt het een goed idee om samen iets te gaan eten. Maar een laatste stop willen ze nog halen. Een paar minuten later staan we voor een schoenenwinkel in de Havenstraat. “Wat zit er in de kelder van dit huis?”, vraagt de app. De groep heeft geen idee. “Een schoenenopslag?”, lachen ze. Twee minuten later weten ze meer; een verkoper neemt ze mee naar de kelder. Tussen de schoenendozen prijkt nog een fors stuk van de middeleeuwse stadsmuur, een meter hoog ongeveer.