Gestolen: een Bazooka

Gestolen: een Bazooka

"Die angst is me mijn leven lang bijgebleven. Het heeft een ‘braverik’ van me gemaakt"

21-09-2023 · Redactioneel

Ik was zeven. Bij de kleine supermarkt in de Kerkstraat van mijn dorp had ik al vaker Bazooka’s zien liggen: een kleine roze rechthoekige kauwgum omwikkeld met een rood-wit-blauw gekleurd papiertje én een grappig stripje. Op een dag stond ik na school eerst een tijd voor de etalage te dralen voor ik de stap naar binnen waagde. Ik liep door de gangen met allerlei etenswaar naar de plek waar de Bazooka’s me verleidelijk aankeken. Ik pakte er een, kneep mijn hand dicht en liep met kloppend hart de deur uit. Of ik er vervolgens van genoot, kan ik me niet meer herinneren. Wel dat ik bijna een hartverzakking opliep en nog dagen, zelfs weken erna niet langs die winkel durfde te lopen, bang dat ze aan me zouden zien dat ik een kauwgum van 5 cent had gestolen.

Braverik

Die angst is me mijn leven lang bijgebleven. Het heeft een ‘braverik’ van me gemaakt als het gaat om pikken, afkijken of plagiaat plegen. Ik krijg al de zenuwen én een rood hoofd bij het idee alleen. Dus nee, ik heb zover ik weet nooit afgekeken of een werkstuk of paper heel of half overgeschreven. Nu waren in mijn studententijd ChatGPT of andere AI-gereedschappen die een student in kan zetten nog toekomstmuziek. Maar ik vermoed dat ik ze ook niet zou gebruiken, alleen al uit angst om gesnapt te worden. Dat lijkt me de hel. Ik zou me kapot schamen.

Tegen de lamp

Dat niet iedereen daar zo bang voor is, blijkt uit het aantal frauderende studenten dat de afgelopen tijd tegen de lamp liep. De examencommissies van de verschillende faculteiten telden het afgelopen jaar alleen al zo’n 200 plagiaatplegers, achterhaalde redacteur MT. De kans is groot dat de cijfers in dit nieuwe studiejaar snel zullen oplopen want de UM beschikt sinds deze maand over plagiaatsoftware die én sneller is dan de vorige, én minder steken laat vallen, én bovendien misbruik met ChatGPT en AI kan onderscheppen. Dus ChatGPT je essay laten schrijven? Of een medestudent voor een aardig sommetje inhuren als ghostwriter? Of hele pagina’s bij elkaar plakken en knippen? Een kauwgummetje achterover drukken is er niks bij. En het kan je duur (tot aan diplomaontzegging toe) komen te staan.

Hoofdredacteur Riki Janssen schrijft iedere week over de belevenissen op de redactie

Auteur: Riki Janssen

Beeld: Asign4U.nl

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: bazooka,plagiaat,fraude,pikken,jatten,stelen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.