“Ik skipte colleges om te kunnen optreden”

“Ik skipte colleges om te kunnen optreden”

Oud-student UM brengt eerste album uit

27-09-2023 · Interview

Zeven jaar geleden, als eerstejaarsstudent European Studies, gaf Joshua Oudendijk, artiestennaam Josh Island, nog gratis concerten in de woonkamers van studentenhuizen. Nu draait zijn muziek op de radio en is net zijn eerste album uit.

“Ik had echt geen idee hoe het werkt met optreden. Ik kende niemand in de muziekindustrie, en ik had ook geen geld. Maar ik kon gitaar spelen en zingen.” Oudendijk kijkt met een glimlach terug op zijn eerste studiejaar in 2016. Als kind was hij al geïnteresseerd in muziek en eenmaal op zijn studentenkamer begon hij zijn eerste liedjes te schrijven en de eerste eigen melodieën op zijn gitaar te spelen. “Kort daarna vroeg ik op Facebook of iemand plaats had in zijn woonkamer voor een gratis concert van mij. Samen zitten met een paar vrienden of buren en muziek luisteren; 'Is toch gezellig', dacht ik.” Dat was het dan ook. En naast de gezelligheid en eerste ervaring met optreden zat er voor Oudendijk nog iets anders in - contacten. “Vaak vonden mensen mij zo goed dat ze me aan betaalde optredens hielpen. Heel waardevol voor iemand die net begint.”

“Ik ben een DIY-kunstenaar”

Zoals bij de conferentie voor de 25ste verjaardag van het Verdrag van Maastricht in 2017, waar Oudendijk in een feestelijke sfeer voor belangrijke politici speelde. Maar ook tijdens diploma-uitreikingen kon hij zich bewijzen. “Voor European Studies heb ik toen ook een liedje geschreven, maar dat past nu niet meer. Er is te veel veranderd in het curriculum.”

Verandering, dat is sowieso een thema voor de jonge Luxemburger. Tot dit voorjaar woonde hij nog steeds in Maastricht, nu zit hij weer bij zijn ouders in Luxemburg, omdat zijn relatie stuk liep. Maar voor Oudendijk is dat geen reden om het hoofd te laten hangen. “Ik leer van alles wat er in mijn leven gebeurt. En nu kijk ik helemaal uit naar mijn tournee, naar mijn eerste album. Ik heb echt de handen vol, want ik doe alles zelf. Ik ben een DIY-kunstenaar."

Heel druk, maar blij

Toen hij aan zijn studie begon, wist hij al snel dat hij beroepsmuzikant wilde worden. Soms, vertelt hij, kwam hij in de problemen. “Ik had in mijn tweede en derde jaar optredens en moest reizen, en miste dus colleges. Mijn docenten deden gelukkig niet moeilijk, ze begrepen het wel.” Maar wat betreft tentamens werd er voor Oudendijk geen uitzondering gemaakt. “Het was soms heel druk, dat is waar”. Waarom nog steeds met de studie doorgaan, als de toekomstplannen vast liggen? “Ik wilde afstuderen, ook om een serieus diploma te hebben. En ik vond studeren echt leuk. Ik heb veel geleerd in mijn studententijd, binnen en buiten de collegezaal, en dat had ik niet willen missen. Het Europese idee van open grenzen, dat we van elkaar kunnen leren in Europa en onze verschillende culturen en achtergronden een aanwinst zijn, dat heb ik iedere dag mogen beleven tijdens mijn studie. Theorie wordt praktijk.” Ook in zijn dagelijks leven is de zanger heel blij met de Europese regelingen: “Ik zie al die problemen met collega’s die in Engeland optreden, ieder instrument moeten ze aangeven bij de douane, met gewicht en alles. Ik ben blij dat we de EU hebben.”  

‘In My Head’

En nu is Oudendijks eerste album uit, In My Head. Een selectie van heel bijzondere liedjes, zou je verwachten. “Sorry, maar het zijn gewoon de eerste tien liedjes die ik heb geschreven”, lacht hij. “Toch is het voor mij een heel bijzonder album. Al die liedjes draaien om mijn gedachten, dromen en angsten, gebaseerd op mijn ervaringen en reizen. Het gaat kortom over wat er in mijn hoofd gebeurt.” Een goed voorbeeld daarvan is How does it feel, een melancholisch nummer over een identiteitscrisis. “Ik weet nu wie ik ben, gelukkig, maar wat de muziek betreft ben ik steeds op zoek naar identiteit. En ik weet dat dat een belangrijk onderwerp is voor mijn generatie.” Ook Rewind, een ander nummer op het album, staat volgens de zanger voor zijn generatie, en misschien wel voor alle generaties: “Het gaat erom moedig te zijn. Een stapje terug te doen als je niet verder komt. Het opnieuw proberen. Dat moest ik vaak, en ik weet dat ik het ook in de toekomst nog vaak zal moeten. Het leven is soms niet makkelijk. Maar ik ben heel tevreden met waar ik nu ben.”

Auteur: Simon Wirtz

Foto: Jake Gilroy

Categoriëen: Mensen
Tags: Josh Island, zanger

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.