Politieke luchtkastelen

Politieke luchtkastelen

"Of we de weg voorwaarts vinden in het achternalopen van charlatans? Ik weet het niet"

03-10-2023 · Column

Terwijl megalomane techdictator Elon Musk (voorheen: ondernemer) het mondiale politieke en militaire strijdtoneel beïnvloedt, staan bij ons de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur. Regeren en besturen zoals het hoort: via gekozen volksvertegenwoordigers. Volgens de koninklijke weg, om mij een paradoxale beeldspraak te permitteren. Maar dan moeten we die verkiezingen wel serieus nemen.

In ons versnipperde politieke landschap is het telkens spannend wie nu weer met de winst gaat strijken. Of we de weg voorwaarts vinden in het achternalopen van charlatans die zieltjes werven als volleerd rattenvangers van Hamelen? Ik weet het niet. Weer een nieuwe partij oprichten dan maar? Achter in de rij aansluiten graag. We zien splinterpartijtjes verder versplinteren. Ook niet best: die talloze afsplitsers. Gelukkig wel met namen alsof ze zo uit een roman zijn weggelopen: Almekinders, Ransijn, Dinklo. Dat maakt het wel weer een beetje goed. De onvermijdelijke Henk Krol niet te vergeten (leeft-ie nog?).

En ja, zo komen we tot de kernvraag van de Nederlandse politiek anno 2023: what’s in a name (voorheen: nomen est omen)? Democratie of Demagogie? Een kniesoor die daarover valt. Wat te denken van clubs die feitelijk Stilstand propageren maar in naam Beweging veinzen? Het NSC dan. Welke briljante spindoctor heeft dat bedacht? Heel sexy naam, hoor. Voor een koeriersbedrijfje.

De nieuwste loot aan de stam die politiek opportunisme heet, is je partijprogramma een stoere titel meegeven maar het niet laten doorberekenen door het Centraal Planbureau. Met zo’n daad van opperste lafheid kan ik het ook. ‘De bijstandsuitkeringen verdubbelen. Alle overheidsdiensten gratis. Belastingen verlagen.’ Nog wat ferme taal uitslaan over migratie. Ik zeg hup, een zeteltje of 25. Want bewonderaars van luchtkastelen, daarvan hebben we er in Nederland kennelijk meer dan genoeg.
 

Sander Jansen, universitair hoofddocent aan de rechtenfaculteit

Auteur: Redactie

Foto: archief Sander Jansen

Tags: sanderjansen,verkiezingen,politiek,democratie

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.