Mijn meneer Germain

Mijn meneer Germain

"Hij overleed in 2008. Maar ik blijf zijn dankbare leerling"

30-10-2023 · Column

Nadat Albert Camus de Nobelprijs voor Literatuur won, schreef hij een ontroerende brief aan zijn oud-leerkracht meneer Germain. Die had een rotsvast geloof in het talent van de jonge Camus en daar was de schrijver vele jaren later nog steeds dankbaar om.

Ik zat ooit op een middelbare school die niet bij mij paste. Na lang zeuren thuis kreeg ik de vluchtroute naar een nieuwe school. Daar werd ik niet zomaar toegelaten. Ik moest op gesprek bij de directeur, met het laatste rapport in de hand. ‘Dit is schitterend’, zei die. Hij keek heel anders naar de cijferlijst waarover mij eerder werd gezegd dat ik beter kon. Hij keek met de blik van vertrouwen. Natuurlijk kon ik nog beter, maar ik was diepongelukkig.

Humorloos

De nieuwe school kwam met veel troeven: een rotsvast geloof in jonge mensen, internationale uitwisselingen, een schoolparlement en, bovenal, een schoolkrant die volledig door leerlingen in elkaar werd gestoken. De vorige school had enkel een humorloos PR-gazetje dat het schoolbestuur zelf uitgaf. Met de blik van nu - een maatschappij waarin je in klinkende Engelse woorden een blinkend LinkedIn-profiel moet opbouwen – heb ik gigantisch veel geleerd bij die schoolkrant. Skills zoals timemanagement, leadership, een team aansturen, networking. Met de blik van toen heb ik gigantisch veel plezier beleefd in die creatieve speeltuin. Natuurlijk zochten we grenzen op. En gingen we er soms over. Maar dan moesten we ons excuseren en zagen we dat die excuses aanvaard konden worden.

Volle zon

Ik bloeide open. Een tuinier weet: waar je de zaadjes plant, bepaalt of ze tot bloei komen. Schaduwrijk. Volle zon. Je gaat op zoek naar de plek waar de plant wel groeit. Ook scholen zijn maatwerk. Jaren later sprak ik iemand, ook het meer ‘creatieve’ type, die wegkwijnde op mijn eerste school en er ook vertrok. Hij biechtte beschaamd op dat hij er ooit graffiti op de muren ging spuiten. Een schelmenstreek als statement.

Dankbare leerling

Mijn geliefde school werd hervormd. Een nieuw bestuur trad aan. De schoolkrant moest plaatsmaken voor héél veel branding en PR op sociale media. Mijn meneer Germain overleed in 2008. Maar ik blijf zijn dankbare leerling.

Katleen Gabriels is universitair docent Techniekfilosofie en opleidingsdirecteur van Digital Society (FASoS)

 

Auteur: Redactie

Foto: archief KG

Tags: camus,katleengabriëls,katleen gabriels,middelbare school,pr,schoolkrant

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.