“Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat we nog steeds een hypotheek kunnen krijgen?”

“Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat we nog steeds een hypotheek kunnen krijgen?”

Maastrichtse studenten voelen politici aan de tand tijdens verkiezingssymposium

20-11-2023 · Reportage

“Wat korter en bondiger antwoorden graag, want de aandacht in de zaal begint te verzwakken”, klinkt het donderdagavond in de bovenzaal van studentenvereniging Circumflex. Het verzoek is gericht aan de politici die vragen van studenten beantwoorden over de standpunten van hun partijen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ondanks de beperkte aandachtspanne blijkt daar behoefte aan: met een kleine honderd studenten is de ruimte goed gevuld.

Een mooie opkomst, constateert Circumflex-voorzitter Sarah Cox tevreden vanachter de bar. “We hadden geen idee hoeveel studenten op dit verkiezingssymposium af zouden komen. Het is de eerste keer dat we zoiets organiseren.” Want een bijeenkomst waar studenten ‘live’ vragen kunnen stellen aan politici ontbrak nog in Maastricht, vult haar bestuursgenoot Tom Vermeulen aan. “Dat direct contact is verfrissend, want veel studenten halen hun informatie vooral van sociale media. We vinden het belangrijk dat ze goed geïnformeerd zijn. Een deel gaat voor de eerste keer stemmen, en sowieso is niet iedere student veel met politiek bezig.”

Vijf (lokale) politici van de BBB, CDA, D66, GroenLinks-PvdA en SP nemen vanavond plaats op het podium. Ook de VVD zou aanwezig zijn, maar een agendafout gooide roet in het eten. Pechgeneratie, woningnood, klimaat en immigratie zijn de hoofdthema’s, na iedere ronde is er – niet onbelangrijk – tijd om een biertje te halen bij de bar.

Compenseren

Zeker de eerste twee thema’s leven onder ouderejaars die na jaren leenstelsel met een hoge studieschuld zitten. “Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat we nog steeds een hypotheek kunnen krijgen?”, wil een van hen weten. Banken zouden bij het bepalen van de hypotheek niet mogen vragen naar de studieschuld, klinkt het eensgezind. BBB grijpt de gelegenheid aan om te pleiten voor een “ruimhartige compensatie” voor de pechgeneratie. Een verkiezingstruc meent de aanwezige CDA’er, want “het eerlijke verhaal is dat geen enkele het partij kan of gaat compenseren. In plaats daarvan is het zaak om te voorkomen dat de studieschuld een last wordt, bijvoorbeeld door meer hulp te bieden bij het aflossen.” Bovendien moeten er meer betaalbare woningen komen. Daar pleit ook de SP voor: omdat investeerders (“de cowboys op de woningmarkt”) jarenlang ongeremd hun gang konden gaan, zijn zowel koopwoningen als huurprijzen te duur geworden.

Nederlandstalig onderwijs

Tijdens de ronde over immigratie zijn er vooral veel vragen over de toestroom van buitenlandse studenten en de taal van het onderwijs. Willen de partijen, net zoals de afwezige NSC en VVD, meer Nederlandstalige opleidingen? Volgens GroenLinks-PvdA zou dat een vergissing zijn: in het academisch onderwijs moet je over grenzen kijken en daarom in een gemeenschappelijke taal lesgeven. “En dat is nu eenmaal het Engels. Anders gaat de UM het heel lastig krijgen.” Ook D66 ziet het belang van het aantrekken van internationaal talent, maar meent wel dat er “meer grip” moet zijn op de toestroom: als die te groot is heeft dat invloed op de kwaliteit van het onderwijs en het woningaanbod. Maatwerk is daarbij het devies. CDA en BBB menen eveneens dat de situatie per universiteit bekeken moet worden. SP gaat een stap verder: de groei van de universiteiten moet “aan banden gelegd” worden, meer Nederlandstalig onderwijs hoort daarbij.

Klimaat

Op klimaatgebied worden de partijen stevig aan de tand gevoeld. Hoe willen “boerenpartijen als BBB en CDA” aan de Europese stikstofregels voldoen? En waarom kiest het kabinet altijd voor halfbakken klimaatoplossingen, vraagt een andere student. “Wat weerhoudt Nederland ervan om wereldwijd koploper te worden op het gebied van duurzame energie?” Volgens D66 heeft de partij de afgelopen kabinetsperiode al het nodige werk verzet, maar zou men liefst nog sneller gaan. GroenLinks-PvdA ziet ook grote urgentie, want “de tijd van praten is voorbij”, terwijl de SP zich presenteert als “enige partij die de klimaatproblematiek écht aanpakt”. Het CDA meent echter dat deze partijen de risico’s overdrijven en richt zich op “geleidelijkheid, het moet wel realistisch blijven.” Ook BBB stoort zich aan het klimaatpessimisme: “De wereld vergaat niet. Met technologische ontwikkelingen kunnen we veel veranderen.”

Dure studio's

Met een biertje in de hand praten studenten nog na. Is men wat wijzer geworden vanavond? “Absoluut”, zegt geneeskundestudent Tooske Nevels. “Eerlijk gezegd weet ik, net als veel studenten, niet genoeg over de standpunten van de partijen. Een leerzame avond dus, al ga ik me nog wat verder verdiepen. Lang niet alle partijen waren aanwezig vanavond.”

Welk thema vond ze het belangrijkste? De pechgeneratie, zegt Nevels. “Ik heb zelf ook deels gestudeerd onder het leenstelsel. Het is interessant om te horen hoe partijen denken over compensatie.” Student econometrie Matthijs Udo, die naast haar staat, zegt dat ook de discussie over internationale studenten leeft in zijn omgeving. Het is steeds lastiger voor Nederlandse studenten om een betaalbare woning te vinden, merkt hij. “Je ziet dat er steeds meer dure, gemeubileerde studio’s komen, ten koste van goedkopere kamers. Daar gaan vrijwel alleen internationals wonen, die vaak een andere achtergrond en meer financiële middelen hebben dan de Nederlandse studenten.”

Foto: Observant

Tags: verkiezingen,tweede kamer,verkiezingssymposium,circumflex,klimaat,internationalisering,woningnood,pechgeneratie,studenten

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.