Twee Maastrichtse onderzoekers ontvangen KNAW Early Career Award

Twee Maastrichtse onderzoekers ontvangen KNAW Early Career Award

In totaal twaalf prijswinnaars

21-11-2023 · Nieuws

NEDERLAND/MAASTRICHT. De Maastrichtse universitair docenten Mariëlle Wijermars en Christian Herff hebben een Early Career Award ontvangen van wetenschapsgenootschap KNAW. In totaal waren er dit jaar 12 winnaars. De prijs – 15 duizend euro en een kunstwerk – is bestemd voor onderzoekers in Nederland die aan het begin van hun loopbaan staan en vernieuwende, originele ideeën hebben.

Wijermars, werkzaam aan de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen (FASoS), bestudeert informatiecontrole in autoritaire staten zoals Rusland, met specifieke aandacht voor digitale platformen. Daarbij richt ze zich onder meer op de rol van algoritmes en gebruiksvoorwaarden van deze platformen in politieke processen.

De tweede Maastrichtse prijswinnaar, Christian Herff, doet aan de faculteit Health, Medicine and Life Sciences (FHML) onderzoek naar ‘spraakprotheses’: een innovatie die het mogelijk zou kunnen maken dat mensen die door hersenschade niet meer kunnen spreken, geluid produceren door zich in te beelden dat ze praten. Daarbij werkt hij aan de ontwikkeling van algoritmen die hersensignalen omzetten in audio.

Prijswinnaars elders in het land onderzoeken onder meer immuunreacties op infecties, atmosfeerverlies bij exoplaneten, literatuuronderwijs in Nederland en de impact van crises op het menselijk welzijn.

De KNAW kent de Early Career Awards dit jaar voor de vijfde keer toe. Op 15 februari 2024 worden de prijzen uitgereikt. De winnaars mogen het geldbedrag van 15 duizend euro naar eigen inzicht besteden aan hun onderzoekscarrière.

Categoriëen: Nieuws, Wetenschap
Tags: knaw,early career award,wijermars,herff,prijs,onderzoek

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.