“Het gebouw is bewoonbaar” zegt de aannemer, toch staan 500 studenten op straat

Hekken voor de ingang van het Muse Einstein Complex, afgelopen maandag, twee dagen nadat de bewoners eigenlijk zouden intrekken.

“Het gebouw is bewoonbaar” zegt de aannemer, toch staan 500 studenten op straat

Grote onduidelijkheid over vertraagde oplevering studentencomplex

10-01-2024 · Nieuws

MAASTRICHT. De oplevering van de Muse Einstein Campus in Randwyck, waar per 6 januari ruim vijfhonderd studenten zouden intrekken, is voor onbekende tijd vertraagd door technische problemen. Terwijl het bouwbedrijf inmiddels groen licht geeft, houden andere betrokken partijen de boot af. Onduidelijkheid alom. Studenten zijn de dupe; enkele tientallen overwegen juridische stappen. Intussen vreest de UM voor een kamernood.

Het Muse Einstein complex met 506 studio’s – op de plek van het voormalige postkantoor aan het Duboisdomein – zou eigenlijk afgelopen september al af zijn. Door vertragingen in de bouw werd de verwachte openingsdatum meermaals verschoven, uiteindelijk tot begin januari. Op 21 december verstuurde beheerder Nido Living echter een mail naar aanstaande bewoners met de boodschap dat zij er voorlopig toch niet kunnen intrekken. De reden: overlast door water in betonplaten.

Het betekende dat meer dan vijfhonderd studenten - alle studio’s waren inmiddels verhuurd – op het laatste moment op zoek moesten naar een alternatief. Voor degenen “die dit het hardst nodig hebben”, bijvoorbeeld internationale studenten die uit hun vorige woning moesten en niet ‘even’ naar hun ouderlijk huis terug kunnen, biedt Nido sinds dit weekend tijdelijk verblijf in vakantiepark Dormio aan, laat een Nido-woordvoerder desgevraagd weten. “Daarvan maken nu 68 studenten gebruik. Daarnaast heeft een groot deel het contract kosteloos opgezegd, dat was een andere optie. Ook met de overige studenten hebben we contact gehad en iedereen lijkt een (tijdelijke) oplossing gevonden te hebben.”

De tijdelijke opvang in het vakantiepark eindigt op 2 februari. Voor daarna heeft Nido vooralsnog geen oplossing paraat voor studenten die op straat belanden. Dat terwijl studenten hoorden dat de situatie nog maanden kan duren. “Wij weten zelf ook niet waar we aan toe zijn”, aldus de woordvoerder. “We wachten op een inschatting van de aannemer, de situatie in het gebouw zou onderzocht worden. We hopen deze maand te horen wanneer de studenten erin kunnen.”

Wat bouwer Hurks betreft zijn de woningen echter nu al klaar voor oplevering. “De studenten kunnen er morgen direct in”, laat directeur Cees van der Meijs telefonisch weten. “Het personeel van Nido werkt er zelfs al. Het is zeker niet vochtig in het pand. We hebben meerdere onderzoeken uitgevoerd en opgestuurd naar opdrachtgever ECM Development.”

Die laatste is, net als beheerder Nido, een dochterbedrijf van de Nederlandse tak van de Britse investeerder Round Hill Capital. Laatstgenoemde werd afgelopen 20 december – een dag voor de mail aan bewoners van Nido – op eigen verzoek failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. “Heel toevallig”, noemt Van der Meijs van bouwbedrijf Hurks het, die verder ook in het duister tast. “We hebben alleen nog maar contact met ECM Development via de curator, die ook geen uitspraken over de situatie kan doen.” De Nido-woordvoerder ontkent dat het om een juridisch spel gaat. “De vertraagde oplevering komt puur door een technisch probleem. Het gebouw heeft nog geen staat van oplevering bereikt en is nog niet overgedragen aan Nido volgens de normen die wij stellen.”

Juridische stappen

Intussen zitten veel studenten zonder woning. Het regelen van tijdelijke opvang is volgens Nido “een gebaar uit coulance”. Er zou sprake zijn van overmacht. De studenten wijzen echter op de ondertekende huurovereenkomst. Enkele tientallen overwegen juridische stappen, blijkt uit een Whatsapp-groep waarin meer dan 260 gedupeerde studenten zich hebben verzameld. Een van hen, rechtenstudent Beyza Akça, nam een advocaat in de arm die afgelopen maandag een aangetekende brief naar Nido verzond. Hierin wordt nakoming van het huurcontract geëist: het verblijf in het vakantiepark is immers tijdelijk én zonder eigen voorzieningen.

Kamernood

Met het oog op de instroom van nieuwe studenten in februari vreest ook de Universiteit Maastricht voor een nijpende situatie. “Als het complex niet voor begin februari geopend wordt, gaat dat voor extra druk op de markt zorgen”, zegt Maurice Evers, hoofd Maastricht Housing. Kamernood dreigt dan, terwijl de UM geen alternatieven ziet. “Het Guesthouse zit volgeboekt, verder bezitten we als universiteit geen eigen panden. Wijzelf, en ook de gemeente, zien geen opties voor tijdelijke opvanglocaties in de stad. En een tentenkamp is in de winter praktisch onmogelijk. We willen wel verantwoordelijkheid nemen, maar zijn afhankelijk van externe partijen.” 

In een vergadering van de gemeenteraad dinsdagavond riep de lokale fractie van Volt, na eerdere schriftelijke vragen, de gemeente op om ervoor te zorgen dat de gedupeerde studenten “in geen enkele situatie het risico mogen lopen om op straat te belanden”. Daarnaast repte Volt-raadslid Mart den Heijer over een “twijfelachtige deal met een bedrijf met twijfelachtige structuur”, waarvan onduidelijk is wat ze van plan zijn met het gebouw. “Hoe zit het met de vergunningen? Kan het pand straks doorverkocht worden aan een nieuwe bv die geen studenten wil huisvesten?” Antwoorden bleven uit tijdens de vergadering: wethouder Pas (portefeuille wonen en studentenstad) was niet aanwezig.

Foto: Joey Roberts

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: nido,muse einstein campus,kamernood,studentenwoningen,hurks,wateroverlast,vakantiepark,studenten

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.