Letschert: “Dat beeld van graaiers herken ik helemaal niet”

De ziekenhuistop vertimmerde volgens De Limburger zo’n 157 duizend euro aan buitenlandreizen

Letschert: “Dat beeld van graaiers herken ik helemaal niet”

Collegevoorzitter Letschert over declaratiegedrag bestuurders MUMC

10-01-2024 · Nieuws

MAASTRICHT. Vlak voor kerst maakte dagblad De Limburger de kosten aan buitenlandreizen en privéchauffeurs van de top van het Maastrichtse ziekenhuis wereldkundig: 254 duizend euro in anderhalf jaar tijd; her en der werd dit exorbitant genoemd. De Universiteit Maastricht gaat wellicht fuseren met het ziekenhuis; hoe denkt collegevoorzitter Rianne Letschert hierover? “De aanval op het MUMC-bestuur vind ik te hard.”

De driekoppige raad van bestuur van het MUMC vertimmerde volgens De Limburger zo’n 157 duizend euro aan buitenlandreizen, vooral naar de Verenigde Staten. Verder lieten voorzitter Helen Mertens en haar collega-bestuurders Geraline Leusink en Gabriël Zwart zich in anderhalf jaar (2022 en eerste helft 2023) voor 97 duizend euro naar congressen en vergaderingen rijden door privéchauffeurs. Het declaratiegedrag deed nogal wat stof opwaaien. Bestuurders van andere Limburgse zorgorganisaties reageerden in De Limburger afkeurend op de uitgaven en kwalificeerden die als “exorbitant”, “erg fors” en “bizar”. De vakbonden in de zorg spraken van een “volstrekt verkeerd signaal richting onze mensen aan het bed”.

Studentchauffeur

De kwestie is pikant in het licht van de aangekondigde fusiebesprekingen tussen UM en academisch ziekenhuis. Wie in het UM-jaarverslag 2022 een blik werpt op de reiskosten van het college van bestuur naar het buitenland, komt op nog geen 1300 euro. De tripjes binnen Nederland waren goed voor 45 duizend euro (inclusief 11.758 euro voor de leaseauto van voorzitter Rianne Letschert die met haar gezin in Brabant woont). Aan representatie werd in totaal 25 duizend euro gespendeerd. Daarin zat een gedeeltelijke vergoeding voor de huur van een studio voor Letschert in Maastricht. Ook rector Pamela Habibović woont buiten de provincie. “Indien zij vanwege haar werkzaamheden in Maastricht moet overnachten”, krijgt zij die verblijfkosten betaald, meldt het jaarverslag. Ook maakt zij incidenteel gebruik van een “studentchauffeur voor het woon-werkverkeer”.

Tijdgeest

De vraag is of UM-collegevoorzitter Letschert, die intensief samenwerkt met Mertens, op de hoogte was van het declaratiegedrag bij het ziekenhuis en hoe zij dit kwalificeert. “We hebben het er deze week, naar aanleiding van de publicatie, met elkaar over gehad. Het is niet aan mij om te oordelen. Als er binnen de regeling over declaraties van bestuurders in de zorgsector is gehandeld, maar we als maatschappij toch vraagtekens zetten bij de uitgaven, dan moeten we het hebben over de inhoud van die regeling, of die bijvoorbeeld nog wel in de tijdgeest past. Maar de aanval op de mensen die er gebruik van maken – en dat is toch wat er nu is gebeurd bij het MUMC – vind ik te hard. Alsof ze graaiers zijn. Dat beeld herken ik helemaal niet. Bovendien heb ik, in het licht van de gesprekken die ik met hen heb gevoerd, een genuanceerder beeld gekregen over de aard van de declaraties.” Details daarover wil ze niet kwijt, maar ze hoopt dat die “breed kunnen worden gedeeld”.
Afgelopen maandag zei Mertens al in de nieuwjaarsrede voor MUMC-medewerkers dat ze gehandeld heeft “binnen de geldende regels en afspraken”, maar dat zij en haar medebestuurders de boodschap begrijpen. “We zullen bij onze reizen en onkosten scherpere keuzes maken én ons toetsbaarder opstellen: is een reis écht nodig en hoe reizen we dan?” citeert De Limburger.

Den Haag

Overigens vindt Letschert niet dat er per se minder gereisd hoeft te worden; “een ‘soberdere’ declaratiecultuur vind ik in die zin niet per se beter. Je haalt ook veel kennis op tijdens ontmoetingen in het buitenland die je gebruikt voor de ontwikkeling van je eigen organisatie. Dat ik niet veel reis, is mijn bewuste keuze.” Letschert, met internationalisering in haar portefeuille (o.a. YUFE), bleef de afgelopen tijd vooral in eigen land vanwege ‘anti-internationaliseringsplannen’ in Den Haag (meer Nederlands in de bacheloropleidingen) waar ze haar “volle aandacht” aan wilde geven en haar stem wilde laten horen.

Auteur: Wendy Degens

Foto: Shutterstock

Tags: declareren, declaratiegedrag, mumc, integratie, fusie um+mumc, buitenlandreizen

Reacties

M. Peters

Het ergste in dit geval is dat Letschert c.s. dit normaal vinden. Zichzelf niet de vraag stellen hoe dit overkomt op de buitenwereld maar volledig de vermoorde onschuld spelen.

Dit geeft precies aan waar het misgaat. 'Van God los' past hier precies bij. Privéchauffeurs, kennis ophalen voor 1,5 ton die 'je inzet voor de organisatie'? Een kwestie van een kulsmoes om je gedrag te legitimeren zonder dat je een idee hebt hoe dit overkomt.

Voor een organisatie die door overheidsgeld deels wordt gefinancierd is slechts 1 oplossing mogelijk: exit CvB

Jacqueline schobbe

Het is gewoon hypocriet. De graaicultuur blijkt genoegzaam, daardoor is onze zorg ook zo duur. Belangenverstrengeling den haag, bedrijven en zelfs universiteiten. Iemand moet trouwens verhuizen als hij zo n functie van vriendjes heeft gekregen,zo gaat dat, daar hebben zij ook t geld voor. Bij onderbetaalde ambtenaren,was t verplicht anders kreeg je geen reiskosten. Reistijden konden ze zelf regelen eerste klas, werktrein etc. Gewoon larie, universiteit doet zelfde, samen studenten uitmelken,beleggen, t is waanzin. Top universiteiten idem,allemaal vriendjespolitiek,nadruk op politiek.. zaken doen ipv zorg faciliteren of degelijk opleiden betaalbaar of gratis. Waar staan de bestuurders of redacteuren v de observant voor? Welke connecties? Belangen?

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.