Zorgkosten besparen? Voorkom dat ouderen vallen

Zorgkosten besparen? Voorkom dat ouderen vallen

De jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor de beste scriptie in gezondheidswetenschappen

17-01-2024 · Interview

Ouderen vallen vaak en lopen daarbij regelmatig breuken op. Om dat tegen te gaan zijn allerlei preventieprogramma’s in het leven geroepen. Welke levert het meeste op? De 25 jarige Jessica Storm koos dit onderwerp en won er de Catharina Pijls Aanmoedigingsprijs voor de beste gezondheidswetenschappelijke masterscriptie aan de Universiteit Maastricht mee.

Ze won niet alleen met haar scriptie, die als ‘uitstekend’ werd beoordeeld, maar ook door de hoge cijfers op haar eindlijst; met haar master Healthcare Policy Innovation and Management studeerde ze cum laude af. Alsof dat nog niet genoeg was, heeft ze nog een tweede diploma behaald: van de master Health Economics aan de universiteit in Keulen.

Donderdag 11 januari mocht Storm de prijs ter waarde van €2000 in ontvangst nemen tijdens de jaarlijkse Catharina Pijls lezing aan de UM. “Misschien koop ik wel een nieuw koffiezetapparaat voor mijn werknemers”, zegt ze lachend. Sinds december werkt de Duitse als trainee manager van een verzorgingstehuis in de buurt van Bonn.

Jessica Storm

Haar eerste baan en meteen zo’n functie, hoe heeft ze dat voor elkaar gekregen? “Door mijn dubbele master heb ik veel tools verzameld die ik nu goed kan gebruiken. Communicatievaardigheden bijvoorbeeld, belangrijk om goede relaties op te bouwen met bewoners, mantelzorgers, collega’s. Het verzorgingstehuis waar ik werk is zeer innovatief en staat dus open voor nieuwe ideeën. Met mijn kennis kan ik die ideeën daadwerkelijk verwezenlijken.”

Storms literatuuronderzoek wees uit dat van verschillende programma’s om vallen te voorkomen, onder andere cognitief, of gymnastiek, die laatste het effectiefste is. Zo gezegd, zo gedaan. In groepjes van vijf of zes doen de bewoners van haar verzorgingstehuis nu oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut.

De interesse in de ouderenzorg ontstond tijdens haar bachelor. Storm deed verschillende stages in ziekenhuizen waar “toch vaker de kwetsbare groepen liggen, zoals ouderen”, vertelt ze. “Per jaar valt de helft van de ouderen weleens. Bij 90 procent van die gevallen breken ze iets. Dat kost een hoop geld.” Naast haar professionele ervaring, heeft de Duitse ook privé te maken met een vorm van ouderenzorg. Sinds een aantal jaar zorgt ze samen met haar moeder voor haar opa, die een paar straten verderop woont. “Hij heeft beginnende dementie, maar woont nog wel zelfstandig. Elke avond ga ik bij hem langs om te helpen, met koken bijvoorbeeld.”

Binnenkort gaat ze een heel nieuw verzorgingstehuis managen, maar dat is nog in aanbouw. Tot die tijd krijgt Storm als trainee begeleiding van een ervaren collega. En ook al staat ze als manager verder van de bewoners af, haar kantoordeur staat altijd open. “Soms klopt een bewoner aan voor een vraag, of een knuffel, het mag allemaal.”

Catharina Pijls Prijzen

De prijsuitreiking vindt jaarlijks plaats voorafgaand aan de Catharina Pijls lezing, gehouden ter ere van de Geleense apotheker Catharina Pijls (1909-1993). In 1984 richtte zij een stichting op met als doel: het bevorderen van onderzoek en onderwijs in de Gezondheidswetenschappen. Naast de Aanmoedigingsprijs wordt tweejaarlijks ook de landelijke Proefschriftprijs van €10.000 euro uitgereikt. Dit jaar gaat die naar dr. Evelyn Brakema van de Universiteit Leiden voor haar cum laude promotie over de implementatie van programma’s tegen chronische longziekten in armere gebieden, een internationaal onderzoek.

Illustratie: Shutterstock

Tags: catharina pijlsprijs,catharina pijls,valpreventie,ouderen,breuken,gezondheidswetenschappen,fhml

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.