Of deze mishit van de UM een speciale reden heeft, is niet duidelijk. “De Rubiconbeurzen worden niet centraal bijgehouden, zoals dat met ERC en Veni-, Vidi- en Vici-beurzen gebeurt”, zegt Eva Rijkers. Ze is coördinator bij het centrale research support office van de UM, dat onder meer het aantal toekenningen van subsidies in de gaten houdt. “Gemiddeld sleept de UM twee Rubiconbeurzen per jaar binnen, en dat was in 2023 ook het geval.”
Deze beurzen worden jaarlijks in drie rondes toegewezen. In deze ronde, de laatste van 2023, kaapten Utrecht en Nijmegen de meeste beurzen weg, elk drie.
Van alle veertien laureaten vertrekken er drie naar Duitsland, drie naar de VS, en de rest reist naar andere bestemmingen in vooral de EU. Meestal voor twee jaar. Het geldbedrag dat ze meekrijgen, is afhankelijk van het land en de duur van het verblijf. NWO heeft in totaal zeven miljoen te vergeven voor zestig beurzen per jaar.
De Rubiconbeurzen, die een opstapje vormen naar de Veni-, Vidi- en Vici-beurzen, bestaan sinds 2005. Hiermee bouwen veel jonge onderzoekers een netwerk op, waar ze de rest van hun wetenschappelijke carrière profijt van hebben.