Op je hoede voor de politiek

Op je hoede voor de politiek

"Kennelijk had Jimmy Dijk geen inhoudelijke argumenten, dus ging hij maar op de man spelen"

29-01-2024 · Column

Onlangs nam de Tweede Kamer een motie aan om het eigen risico in de zorg af te schaffen. Dezelfde dag werd ik door het programma Dit is de Dag gebeld met de vraag of ik hierover op de radio in debat wilde gaan met de indiener van de motie, de net benoemde fractievoorzitter van de SP, Jimmy Dijk.

Dus zat ik die avond om half zeven klaar voor de uitzending. Helaas, Jimmy Dijk kwam niet opdagen. Na enig nerveus overleg besloten de redactie en de presentator van het programma om dan maar alleen met mij in gesprek te gaan. Was Jimmy Dijk bang geworden?

Op de man spelen

De dag erna zat de SP-fractievoorzitter wel bij een ander radioprogramma, Sven op 1. De interviewer van dienst, Thomas van Groningen, confronteerde hem met mijn bezwaren tegen de afschaffing van het eigen risico. Daarop reageerde Dijk met een persoonlijke aanval op mij. Waarom zou je luisteren naar economen die niet eens in staat waren geweest de financiële crisis te voorspellen? Zorgeconomen zouden zich nuttiger maken door in de zorg te gaan werken. Kennelijk had Jimmy Dijk geen inhoudelijke argumenten, dus ging hij maar op de man spelen.

Moraal

De moraal van dit verhaal is dat als universiteiten of wetenschappers zich met politiek bemoeien, politici zich dan met de wetenschap en wetenschappers gaan bemoeien. In de Verenigde Staten worden universiteitsbestuurders door de leden van het Congres op het matje geroepen over al dan niet vermeende antisemitische uitspraken en het inperken van de vrijheid van meningsuiting. In ons land worden universiteiten aangesproken in het migratiedebat.

Universiteiten die denken zelf te kunnen uitmaken hoeveel studenten uit het buitenland ze kunnen aantrekken, krijgen te maken met politici die grenzen aan de migratie willen stellen. Migratie is immers van oudsher een politiek beladen onderwerp. Universiteiten moeten hier ver van blijven en niet hun eigen (studie)migratiebeleid gaan bepalen.

Ondermijnen

Wetenschap en politiek zijn twee pijlers van onze open samenleving. Beide hebben te maken met afnemend vertrouwen. Het helpt daarbij niet als de politiek het gezag van de wetenschap ondermijnt.

Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie en hoogleraar evidence based education

Auteur: Redactie

Foto: archief WG

Tags: wimgroot,jimmy dijk,sp,gezondheidseconoom,politiek,migratie

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.