“Verdorie. Probeer ik een keer in te burgeren ...”

“Verdorie. Probeer ik een keer in te burgeren ...”

Kiezen tussen de Vriedag veur Vastelaovend en samen bowlen

08-02-2024 · Redactioneel

“Vrow Wielemösj? Wat of wie is dat?” Redacteur PD keek verbaasd. Waar moest hij precies een stuk over schrijven? Een pop die patrones is van de Maastrichtse studentenvastelaovend? Toen hij na wat rondvragen hoorde dat hospita Wielemösj afgelopen donderdag zou worden onthuld in het studentenservicecentrum, en wel door Roy d’n Ierste – stadsprins van Groet Mestreech – en zijn gevolg, zat er niets anders op dan daar heen te gaan. Bij binnenkomst vertelde de receptioniste van dienst dat er ook “nonnevotten” waren. Nonnevotten? PD mag dan twintig jaar in Brabant hebben gewoond, uiteindelijk blijft hij een oosterling (Achterhoek, “en dat is niet hetzelfde als Twente”, klinkt het dreigend als ik de twee in mijn onwetendheid door elkaar hussel) en is carnaval een ver-van-zijn-bed-show. Hij liet de nonnevotten (soort donut) voor de zekerheid links liggen, niet wetend of die ook voor de pers bedoeld waren.

Slappe smoezen

Een paar weken eerder zette junior-journalist LvdL een vrolijk berichtje in onze groepsapp: wie gaat er mee naar de Vriedag veur Vastelaovend UM? Nu komt de rest van de redactie niet uit de Achterhoek, de meesten komen zelfs uit Limburg, maar de reacties waren lauwtjes. Slappe smoezen - “dat was iets voor toen ik twintig was”, “ik ga alleen naar de optocht, tenminste als het mooi weer is” en “ik ga met vrienden de stad in” - en gewoon geen zin. “Verdorie”, schreef de Brabantse LvdL, “probeer ik een keer in te burgeren ...”

O, zuipen

Dat schuurde toch een beetje. Probeert de jongste van het stel iets leuks te organiseren, zet de rest de hakken in het zand. “Laten we gaan bowlen, ná carnaval”, opperde redacteur WD. Ze kreeg meteen bijval, al werd er wat gekibbeld over wie zich een doorgewinterde bowler mag noemen. Heel leuk, vond ook LvdL: “Doen we wel shotjesbowlen.” Wat is dat nou weer?, vroeg de oudere garde zich af. O, zuipen. Nee, dat hoefde dan ook weer niet. Maar: “Ik doe mee. Lukt mij ook wel zonder alcohol”, vatte redactieassistent MJ het algehele gevoel samen. De datum is geprikt.