Moderne prinsessen

Prinses Astrid Somers en haar prins

Moderne prinsessen

UM-medewerkers vooraan in de polonaise tijdens carnaval

07-02-2024 · Achtergrond

Caroline van Loo en Astrid Somers (beiden verbonden aan de faculteit psychologie en neurowetenschappen) kijken al maanden uit naar komend weekend, waarin niet alleen in Maastricht, maar ook in de omliggende steden en dorpen carnaval wordt gevierd. "Nou, carnaval begint eigenlijk al voor 11 november," zegt Van Loo met een knipoog. "Dan zit ik met andere vrouwen uit Scheulder bij elkaar en denken we na over het verkleedthema van het jaar. Dit keer gaan we als 'ouwe ruiters'. Vaak naaien we ook iets: gewoon een paar restjes stof uit de voorraad halen en aan de slag. Het is echt heel leuk."

Een paar kilometer verderop, in Noorbeek, zijn de mensen ook al een tijdje in feeststemming. Hier bereiden de vrouwen van de Raad van Elf, waarin Somers' man al jaren actief is, zich voor in hun eigen groep. Behalve naald en draad in de weken vóór carnaval, worden hier net voor de optocht ook boter, broodjes en messen gebruikt. "We hebben toch een basis nodig als we op pad gaan," lacht Somers. De twee kijken vooral uit naar de polonaise waarbij zij voorop zullen gaan - die taak is immers weggelegd voor de prinses, die samen met haar man als prinsenpaar tijdens carnaval het dorp bestuurt: Somers en Van Loo zijn dit jaar de respectievelijke prinsessen van Noorbeek en Scheulder.

Slechts één keer

Somers: "Een heel bijzondere rol, want je wordt maar één keer prins of prinses in je leven." Gingen de twee ook langs de deuren om stemmen te werven? "Nee, zo spectaculair was het niet," lachen ze allebei. Hun echtgenoten zitten al jaren in het carnavalsleven en werden gevraagd om prins te worden. "Mijn man en ik hebben gewacht. Tot zeven jaar geleden had Noorbeek alleen een prins. We wilden het graag samen doen."

Sociale functie

Naast de vele ontmoetingen, optochten en feestavonden die op het programma staan, vinden de prinsessen dat carnaval niet alleen draait om feesten - ze wijzen op de sociale functie van het festijn. Somers: "Als prinsenpaar zijn we vertegenwoordigd in de polonaise, maar gaan we ook naar bejaardenhuizen en scholen. Carnaval brengt mensen samen." Van Loo beaamt dat.

Op dinsdagavond 13 februari is het om middernacht afgelopen. De kroon gaat af, de muziek gaat uit. Opeens is de feeststemming weg. Van Loo: “Mensen zeggen dan 'verdorie', en 'tot volgend jaar!'"

 

Auteur: Simon Wirtz

Foto: Anne van der Heul

Categoriëen: nieuws_boven, Mensen
Tags: carnaval,prins,prinses,um,medewerker

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.