Europa Archief Mathieu Segers: officieel academisch erfgoed

Europa Archief Mathieu Segers: officieel academisch erfgoed

Segers werd slechts 47, maar was in dat korte leven ongelooflijk productief

07-02-2024 · Nieuws

MAASTRCHT. Hoe kwam het verdrag van Maastricht tot stand? De invoering van de euro? En uiteraard de Europese Unie? Het Europa Archief dat onder leiding van prof. Mathieu Segers werd opgezet, is officieel door de Universiteit Maastricht bestempeld als academisch erfgoed. Het krijgt de naam van de in december overleden Europadeskundige: Europa Archief Mathieu Segers.

Het is een eerbetoon voor zijn “ grote verdiensten voor de universiteit en het onderzoek naar de Europese integratie”, schrijf de UM op de website. Segers, die slechts 47 werd maar in dat korte leven ongelooflijk productief was, werkte namens de UM en op verzoek van de Provincie Limburg sinds 2018 aan het archief, samen met medewerkers van Studio Europa.

Persoonlijke archieven

Het archief bevat officiële papieren van bijvoorbeeld het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar ook documenten uit de private nalatenschap van mensen die van groot belang zijn geweest voor de geschiedenis en ontwikkeling van de EU. Bijvoorbeeld van de inmiddels overleden Max Kohnstamm, voormalig secretaris van de Hoge Autoriteit van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal. Maar ook de persoonlijke archieven van Segers zelf krijgen er een plaats .

In het najaar van 2024 zullen de eerste delen van de collectie te zien zijn in het Centre Ceramique in Maastricht.

Teken van Verdienste

Het is niet het enige postume eerbetoon wat hem ten deel valt. Afgelopen januari werd Segers geëerd met het Teken van Verdienste van de stad Maastricht.

Auteur: Riki Janssen

Foto: Loraine Bodewes

Tags: mathieu segers,europa archief,academisch erfgoed,mathieusegers

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.