Blijft de UM twitteren en hoe klussen de profs bij?

Blijft de UM twitteren en hoe klussen de profs bij?

Kort nieuws uit Maastricht en elders in het land

09-02-2024 · Splinters

Uitgetweet

Sinds de overname door techmiljardair Elon Musk keren steeds meer gebruikers Twitter (inmiddels omgedoopt tot X) de rug toe. Als reden klinkt vaak de verruwing van het platform: haattweets, desinformatie en nepaccounts floreren sinds Musk het oude nepnieuwsbeleid in de prullenbak gooide en massaal moderatoren ontsloeg. In navolging van politici, bedrijven en wetenschappers zegt nu ook de Universiteit Twente, als eerste Nederlandse universiteit, het medium gedag. Al is het giftige klimaat “niet direct” de reden, laat een UT-woordvoerder weten aan dagblad Tubantia. Wat wel? “Dalende relevantie, minder interactie en een zeer beperkt bereik.” De tweets bereikten gemiddeld nog maar 600 à 700 volgers, “te weinig om nog energie in te blijven steken. Een platform als LinkedIn is veel belangrijker voor ons.”

Volgt de Universiteit Maastricht het Twentse voorbeeld? “Dat voornemen hebben we op dit moment niet”, laat woordvoerder Koen Augustijn desgevraagd weten. Hoewel ook de UM een lichte daling in interactie en bereik ziet, bijvoorbeeld onder eigen wetenschappers, is “X voor ons nog steeds relevant. We weten dat bijvoorbeeld de media het (nog steeds) goed volgen.” En die verruwing? “In zijn geheel heeft X een serieus probleem, maar onze eigen – uiteraard niet ruwe – berichten roepen in de regel weinig ‘ruwe interactie’ op.” Dat wil niet zeggen dat de UM alle energie in X steekt: “Twee platforms, LinkedIn en Instagram, springen eruit qua gebruik en (groeiend) bereik. Daar zetten we stevig op in.”

 

Bijklussende professoren

Illustratie: Simone Golob

Nevenfuncties van hoogleraren blijven een hot topic. Vorige week publiceerden alle Nederlandse universiteiten nieuwe, online toegankelijke registers waarin de professoren hun ‘bijbanen’ vermelden. Goed voor de transparantie en daarmee voor de wetenschappelijke integriteit, zegt Universiteiten van Nederland. Een blik op het register van de UM leert dat er 459 Maastrichtse hoogleraren zijn. 369 van hen meldden nevenfuncties, in totaal 1066 – gemiddeld bijna 3 per persoon. Ze zijn grootaandeelhouder van een bv, redactielid van een tijdschrift of bekleden een bestuursfunctie in hun onderzoeksveld: relevante informatie. Maar is dat bij alle bijbaantjes het geval? Zo geven veel FHML-hoogleraren braaf aan ook in het MUMC+ te werken, omdat faculteit en ziekenhuis formeel nu eenmaal (nog) gescheiden organisaties zijn. En rapporteert die ene prof die ooit de UM bestierde een ‘nevenfunctie’ als rector van een andere universiteit. Soms is een glimlach toch echt moeilijk te onderdrukken: één hoogleraar onthult in haar vrije tijd – en op vrijwillige basis! – de dieren in een zorgboerderij te voeren. Kan een universiteit ook té transparant zijn?

 

Voorkeur voor vrouwen

Een bekend fenomeen in Maastricht: opleidingen waarbij het overgrote deel van de studenten vrouw is. Een groot verschil met de TU Delft, waar juist de mannen overheersen in de collegezalen. Bij de bachelor Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek is de verhouding dusdanig scheef – slechts één op de vijf eerstejaars is vrouw – dat de faculteit nu ingrijpt. Komend collegejaar krijgen vrouwen voorrang bij de selectie: van de 440 beschikbare plekken in het eerste jaar wordt 30 procent voor hen gereserveerd. Overigens moeten ze, net als het andere geslacht, wel nog steeds een eerste selectieronde (met een test op onder meer kennis en motivatie) overleven. De overige plekken worden toegewezen op basis van een ranking.

Daarmee is Delft de eerste Nederlandse universiteit die zo’n voorkeursbeleid invoert bij een opleiding. Het besluit om over te gaan op positieve discriminatie is na ‘lang wikken en wegen’ genomen, valt te lezen op de website van de universiteit. Eerdere ingrepen, zoals meer rolmodellen en een andere tone of voice in de communicatie, leverden onvoldoende op. “Ik hoop dat deze maatregel snel niet meer nodig is, al blijft voldoende diversiteit een harde noot om te kraken”, aldus onderwijsdirecteur Joris Melkert tegen zusterblad Delta.

 

Met bijdragen van Peter Doorakkers en Dennis Vaendel.

Auteur: Redactie

Foto: Mati Mango via Pexels

Categoriëen: Nieuws en achtergrond
Tags: splinters,X,twitter,musk,twente,nevenactiviteiten,hoogleraar,vrouwen,quotum,tudelft

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.