“De technologie verandert continu. Mensen worden ouder en werken langer door. Hoe blijven zij up-to-date?” Het lijkt wel een reclamespotje, maar nee, het is het antwoord van Adam Shier op de vraag waarom zijn scriptie zo belangrijk is. “Mensen zouden meer werkgerelateerde trainingen moeten doen om bij de tijd te blijven.” Maar hoe maak je zoiets dan aantrekkelijk? “Een optie is dat medewerkers zelf hun training kiezen. Maar daar is niet altijd ruimte en tijd voor. Een goede middenweg zou zijn dat ze in ieder geval kunnen meebeslissen.” En over de invulling valt ook nog te twisten. Tegen de verslaggever: “Voor jou als journalist is een typecursus bijvoorbeeld handig, maar heb je daar in je dagelijkse leven ook wat aan? En als je iets anders zou gaan doen? Kun je die vaardigheden dan ook gebruiken?” Als het antwoord op deze vragen ja is, is de kans groter dat medewerkers enthousiast aan de training beginnen.
Psychologie
De data lagen er al. Shier hoefde ze ‘alleen nog’ te analyseren. Maar dat was een hele klus met 20 duizend respondenten. Wel jammer dat hij er zelf niet een aantal heeft gesproken, toch? “Nee hoor, ik vind analyseren toch het leukste deel.” De Ier koos voor iets dat niet per se in zijn straatje lag. “De onderwerpen lagen vast, een groot deel zat in de ‘psychologiehoek’. Ik heb een bachelor psychologie gedaan in Ierland, dus dit zou het meest voor de hand liggen. Maar ik wilde mezelf uitdagen, daar leer je het meeste van.” Hij kwam zichzelf inderdaad tegen tijdens het schrijfproces. Kritiek van een begeleider was aan de orde van de dag. Daar moet je mee leren omgaan, vindt hij. “Ik weet nog dat ik in het begin echt over de rooie was. Ik had er zoveel tijd en energie in gestopt en dan moest het ineens allemaal anders.”
In het hart gesloten
Ondertussen heeft de Ier de wetenschap in zijn hart gesloten. “Ik wil een verschil kunnen maken en ben ervan overtuigd dat dat met onderzoek kan.” Daarom werkt hij sinds kort voor het Economic and Social Research Institute (ESRI) op de afdeling Behavioural Research Unit in Dublin. Hier wordt onderzoek gedaan naar het gedrag van mensen op het gebied van duurzaamheid, economie en gezondheid. Nu mag Shier de nodige experimenten wel zelf uitvoeren. “De resultaten worden hopelijk gebruikt bij het beleid van de Ierse overheid. Bijvoorbeeld hoe mensen hun energiegebruik zouden kunnen verminderen.”
Wat gaat hij doen met de prijs van 500 euro? Die is voor een vakantie naar Amerika of Azië. “Gelukkig heb ik het nog niet ontvangen, anders had ik het waarschijnlijk al aan iets anders uitgegeven”, grinnikt hij.