“Ik wist niets van de kwijtschelding, ik heb gewoon betaald”

“Ik wist niets van de kwijtschelding, ik heb gewoon betaald”

Jaarlijkse factuur gemeentelijke belastingen

07-03-2024 · Nieuws

MAASTRICHT. De afgelopen weken zijn er in heel Maastricht tienduizenden witgroene enveloppen in de brievenbussen gegooid. De BSGW (meer info in het kader) doet haar jaarlijkse belastinginningsronde: afvalrecycling, de riolering – alles moet gefinancierd worden. En ieder huishouden, inclusief studentenhuishoudens, wordt gevraagd de rekening van zo’n 500 euro te betalen. Maar er is vaak een mogelijkheid om daar onderuit te komen.

Particulieren kunnen in principe kwijtschelding krijgen als ze minder dan 1250 euro netto per maand verdienen, niet meer dan 1700 euro spaargeld hebben en geen auto hebben die jonger is dan 10 jaar – voorwaarden waar de meeste studenten ruimschoots aan voldoen.

Anouk Caelr en Jasmijn Bovenstad (beiden 18), eerstejaarsstudenten bachelor European Studies, hebben de brief echter nog nooit gezien. Ze wonen in gedeelde appartementen in Maastricht. Jurist Rick Blezer van het Huurteam Zuid-Limburg, een adviespunt voor mensen met huurproblemen, legt uit: “Als je in een gedeelde flat woont, gaat de rekening rechtstreeks naar de verhuurder, die deze vervolgens naar zijn huurders kan sturen. In sommige gevallen rekent de verhuurder de factuur echter door in de maandhuur of de servicekosten. Zo hoort het niet. Maar huurders van studentenkamers kunnen sowieso geen kwijtschelding aanvragen, omdat de factuur op naam van de verhuurder staat.”

Juul Bischofs (23) daarentegen, tweedejaarsstudente bachelor European Studies, zou als voormalig huurder van een studio wel vrijstelling hebben gekregen als zij daar destijds van had geweten. Ze vond de brief vorig jaar in haar brievenbus en besloot te betalen. Met terugwerkende kracht kan zij geen kwijtschelding meer krijgen, aangezien de maximale termijn om reeds betaalde belastingen terug te vorderen drie maanden bedraagt.

Hulp voor studenten

De BSGW (Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen) is namens de gemeenten en waterschappen verantwoordelijk voor de heffing en inning van alle lokale belastingen. Studenten die een brief ontvangen en uitleg of hulp nodig hebben bij het aanvragen van de ontheffing, kunnen contact opnemen met de International Student Helpdesk in het Student Service Centre.

 

Auteur: Simon Wirtz

Foto: Pexels

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: bsgw, kwijtschelding, belastingen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.