‘Nederlandse wetenschap dankt toppositie aan internationale samenwerking’

Vooral publicaties waarin onderzoekers internationaal samenwerken hebben grote impact, en daar is Nederland sterk in, meldt Elsevier.

‘Nederlandse wetenschap dankt toppositie aan internationale samenwerking’

Elsevier: Nederland en Zwitserland hebben meeste wetenschappelijke impact

14-03-2024 · Nieuws

NEDERLAND. Qua wetenschappelijke impact is Nederland samen met Zwitserland koploper van de wereld, meldt uitgeverij Elsevier. Dat komt vooral door de vele publicaties samen met buitenlandse onderzoekers.

Sommige publicaties raken snel in de vergetelheid terwijl andere impact hebben: ze worden veel gelezen en aangehaald. Volgens Elsevier scoort Nederland op het gebied van wetenschappelijke citaties 72 procent boven het wereldgemiddelde. Ook het aantal publicaties is relatief hoog.

Absolute top

Vooral publicaties waarin onderzoekers internationaal samenwerken hebben grote impact, en daar is ons land sterk in. Publicaties waar alleen Nederlanders aan meewerken, scoren ‘slechts’ 20 procent boven het wereldgemiddelde.

Nederlandse universiteiten werken volgens Elsevier samen met de absolute academische top uit Europa en Noord-Amerika, zoals Oxford en Harvard. Bijna twee derde (63 procent) van alle Nederlandse publicaties komt tot stand via internationale samenwerking. Dit is boven het wereldgemiddelde (20 procent) of het EU-gemiddelde (43 procent).

De Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit van Amsterdam hebben de meeste impact volgens Elsevier. Maar er zijn ook ranglijsten te maken waarin andere universiteiten bovenaan staan.

‘Koester internationalisering’

Volgens Jouke de Vries, interim-voorzitter van universiteitenvereniging UNL, maakt het Elsevier-onderzoek duidelijk dat het radicaal beperken van de instroom van internationale studenten en het minder internationaal maken van de wetenschap grote negatieve gevolgen zullen hebben. “Dan spelen de Nederlandse universiteiten niet meer in de Premier League van de wereld.”

HOP, Hein Cuppen

 

Auteur: Redactie

Foto: Pexels

Tags: Nederlandse universiteiten, UNL, Elsevier, Internationalisering, Samenwerking

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.