Pilot ‘persoonlijk studieadvies’ bij rechten mislukt

Pilot ‘persoonlijk studieadvies’ bij rechten mislukt

“We wilden graag in gesprek met studenten om erachter te komen of de opleiding iets voor hen is”

27-03-2024 · Nieuws

MAASTRICHT. Toen in september 2020 het curriculum van de bacheloropleidingen Nederlands recht en Fiscaal recht op de schop ging, werd ook het bindend studieadvies (BSA) opgeschort. In plaats daarvan werd een persoonlijk studieadvies (PSA) in het leven geroepen om de tevredenheid van studenten te verbeteren. Nu, vier jaar later, gaat de stekker uit het project.

“We wilden af van het BSA, waarbij studenten het gevoel hebben dat er een zwaard boven hun hoofd hangt. Dat ze op een bepaald moment te horen krijgen dat ze niet verder mogen met hun opleiding zonder te begrijpen waarom die beslissing is genomen”, zei Sjoerd Claessens, vicedecaan onderwijs aan de Maastrichtse rechtenfaculteit, tijdens een recente commissievergadering van de universiteitsraad. De U-raadsleden is gevraagd om het college van bestuur te adviseren over het voorstel om het BSA opnieuw in te voeren.
“Met de herziening van Nederlands recht en Fiscaal recht wilden we ook afstappen van het idee dat alles om tentamens draait. Studeren gaat om meer dan alleen studiepunten halen.” Daarom werd in 2020 het zogenoemde persoonlijk studieadvies (PSA) ingevoerd. Dit alternatief voor het BSA zou persoonlijker zijn: “We wilden graag in gesprek met studenten om erachter te komen hoe het met ze gaat en of de opleiding iets voor hen is”, legt Claessens uit. Het belangrijkste verschil is dat studenten bij het PSA uiteindelijk zelf, met advies van hun mentor, beslissen of ze doorgaan met de studie. Ze worden dus niet ‘weggestuurd’ door de faculteit.

Na een testfase van bijna vier jaar trekt het faculteitsbestuur nu toch de stekker eruit. “We kunnen nog steeds niet zeggen of het PSA een verbetering is ten opzichte van het BSA. Het beeld is vertroebeld door corona. We kunnen niet meten of studenten ondermaats presteren vanwege de (nasleep van de) coronacrisis of om andere redenen”, antwoordt Joost Sillen, opleidingsdirecteur Nederlands recht, op vragen van Observant. Bovendien zien ze dat sommige studenten die slechts een paar vakken hebben gehaald, alsnog jarenlang staan ingeschreven. Claessens, tijdens de vergadering van de universiteitsraadscommissie: “Het lukte ons niet om genoeg studenten (die ondermaats presteerden) ervan te overtuigen om te stoppen.”

Wat verandert er nu het BSA in september weer wordt ingevoerd? Net als bij het PSA worden persoonlijke gesprekken gevoerd met mentoren en, indien nodig, de studieadviseurs, legt Sillen uit. Maar, zoals Claessens in de U-raad zei: “Hoewel deze gesprekken nog steeds gericht zullen zijn op de persoonlijke ontwikkeling van de student, zullen mentoren ook de (juridische) procedures bij een negatief BSA toelichten.”

Auteur: Simon Wirtz

Foto: Loraine Bodewes

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: bsa,psa,nederlands recht,persoonlijk,bindend studieadvies

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.