Universiteiten: 35 bacheloropleidingen krijgen Nederlandstalige variant

Universiteiten: 35 bacheloropleidingen krijgen Nederlandstalige variant

Ook aan de UM gaan de faculteiten “de mogelijkheden binnen hun opleidingen uitwerken”

09-04-2024 · Nieuws

NEDERLAND. Alle grote bacheloropleidingen krijgen een Nederlandstalig traject, hebben de universiteiten beloofd. Dat blijken er 35 te zijn. Nog eens vier opleidingen worden helemaal Nederlandstalig. Ook aan de Universiteit Maastricht gaan de faculteiten “de mogelijkheden binnen hun opleidingen uitwerken”, staat er in een intern bericht op UMployee.

Vooral veel economische en technische bacheloropleidingen gaan een Nederlandstalige variant invoeren, staat in een uitwerking van de plannen die universiteitenvereniging UNL op haar website heeft gezet.

Vooruitlopen

Op het gebied van internationalisering en de toestroom van buitenlandse studenten willen de universiteiten de ‘regie’ in eigen hand houden. Ze lopen hiermee vooruit op een wetsvoorstel van minister Dijkgraaf, dat binnenkort naar de Tweede Kamer gaat.
Plannen per universiteit liggen er nog niet, ook al heeft de Tweede Kamer daar om gevraagd. De universiteitenvereniging houdt bovendien een slag om de arm: de medezeggenschap moet nog akkoord gaan.
Maar als het goed is, gaan twaalf volledig Engelstalige economische bacheloropleidingen weer over in het Nederlands, naast de Engelstalige variant. Slechts zeven blijven helemaal Engelstalig.
Bij de techniekopleidingen hebben dertien plannen voor een Nederlandstalig traject. Er blijven in die sector zestien volkomen Engelstalige bachelors over.

Voordeel

Een belangrijk voordeel voor opleidingen met twee onderwijstalen: straks kunnen ze de toestroom van buitenlandse studenten in het Engeltalige traject beperken, terwijl de Nederlandstalige variant gewoon toegankelijk blijft. De universiteiten willen bij 27 opleidingen inderdaad zo’n ‘numerus fixus’ op het Engelstalige traject invoeren, waarvan veertien bij opleidingen in de sector gedrag & maatschappij en zes bij economische opleidingen.

HOP, Bas Belleman

Auteur: Redactie

Illustratie: Simone Golob

Categoriëen: Nieuws
Tags: internationalisering,unl, plannen,tracks,bacheloropleidingen,numerus fixus,zelfregie,dijkgraaf

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.