"Er zijn echte vrienden en online vrienden"

Student-influencers in Maastricht

07-05-2024 · Interview

Geld verdienen door je leven online met anderen te delen. Een bestaan als influencer is een droom voor veel jongeren. Maar zo makkelijk is het niet, zeggen twee UM-studenten en succesvolle influencers Lucie Rauschnabel en Wout Voorderhaak.

Lucie Rauschnabel zit op haar bed met tranen in haar ogen. Ze kijkt recht in de camera en fluistert: "Ik ben zo fucking bang om in een vreemd land te gaan studeren en alleen te zijn. Ik wil gewoon gelukkig zijn." Cut. De wind waait door haar haren terwijl ze met een grote glimlach op haar gezicht door de straten van Maastricht fietst. Cut. Ze proost met een glas Aperol Spritz, het oranjerood glinstert in de zon. Cut.

Deze korte video is een van de vele die de 20-jarige studente aan het University College Maastricht (UCM) dagelijks deelt op Instagram en Tiktok. De meeste gaan over gevoelens, over het verdrietige en het mooie, over het leven van alledag. Binnen een paar maanden, sinds ze haar account in januari 2023 startte, kreeg Rauschnabel meer dan 180 duizend volgers - een opmerkelijk aantal. "Ik hou van dit werk", zegt ze. "De creativiteit, het filmen en monteren. Het is geweldig. En natuurlijk verdien ik er ook geld mee. Hoeveel? Nou, ik kan er mijn huur mee betalen."

Eenzaamheid

Lucie Rauschnabel rennend langs de St. Janskerk in het centrum van Maastricht. Foto: Spencer Morecroft

Het centrum van Maastricht op een regenachtige dinsdagochtend in april in het appartement van Rauschnabel, dat ook als decor dient voor veel van haar video's. Kale muren, een glazen tafel, een draagbare minibar. Ze groeide op in de buitenwijken van New York, roeide zeven jaar in competitieverband en lag op koers om een trainingsprogramma voor professionele roeiers te gaan volgen. Maar Rauschnabel had genoeg van de sport. "Toen dacht ik: waarom zou ik niet in Europa gaan studeren, met al die Engelstalige universiteiten hier? Maar de juiste vinden was niet zo makkelijk." Uiteindelijk kwam ze bij UCM terecht via Beyond the States, een van de vele organisaties die Amerikanen helpen bij het vinden van Engelstalige studies in Europa. Eenmaal in Maastricht was de aanvankelijke euforie echter verdwenen: "Het ging allemaal zo snel. Ik was ver van huis, zonder vrienden, eenzaam. Ik miste ze heel erg, ook mijn vriend, die in de VS was gebleven. Ik wilde eigenlijk terug." Toch bleef ze en begon video's te delen over haar dagelijks leven in Maastricht - tijdens het boodschappen doen, in de sportschool, op de universiteit. En over de angst die haar verhuizing naar Europa bij haar opriep. "Ik wilde anderen inspireren om hun dromen te volgen en ook naar een ander land te verhuizen. Zelfs als het spannend is. Ik wilde ze het licht aan het einde van de tunnel laten zien."

Haar sociale media-accounts groeiden uit tot een bedrijfje toen ze ontdekte dat de Instagram-pagina van Beyond the States het aantal volgers explosief zag toenemen nadat ze hen had getagd. "Ik zei tegen hen: het lijkt door mij te komen. We zouden moeten samenwerken, je zou zoveel meer mensen kunnen bereiken." Vanaf dat moment, met een bijverdienste vanwege samenwerking, verfijnde ze haar content: wat werd goed ontvangen, waar waren mensen minder in geïnteresseerd? "Ik post bijvoorbeeld niet veel over mijn studie omdat mijn volgers me daarvoor niet volgen. Ik ben een prima student, maar studeren is niet de focus." Maar gezond eten en bewegen des te meer: "Ik wil anderen inspireren om goed voor zichzelf te zorgen, mentaal en fysiek.". Binnen enkele maanden en met steeds meer volgers meldden zich meer bedrijven: van cosmetica tot allerlei apps. En het lijkt goed te betalen.

Sugar babe

Zijn er ook minder leuke kanten aan deze baan? "Nou, ik kan geen dag vrij nemen. Nooit. En de reacties die ik krijg, zijn soms ongelooflijk." Dagelijks reageren tientallen mensen, vreemden. "Ik kreeg veel haatberichten toen ik hierheen verhuisde, Nederlanders die zeiden dat ik hun huizen afpak en terug moet naar de VS. Anderen zijn ook op zoek naar een sugar babe of maken seksueel getinte opmerkingen. Die worden meteen geblokkeerd."

Tal van mensen willen met haar koffiedrinken of zelfs vrienden worden, terwijl ze haar niet in het echt kennen. "Ik zou wel willen, maar ik kan niet met iedereen online vrienden zijn. Dat vind ik lastig, maar ik geef er de voorkeur aan om vrienden te maken in het echte leven." De komende jaren bouwt Rauschnabel verder aan haar “merk”, zoals ze het zelf noemt. "Ik wil groeien, een waardevol en gerespecteerd merk creëren, iets dat lang meegaat." Hoe dat er precies uit gaat zien? Rauschnabel heeft wel wat ideeën, maar wil die niet in Observant terugzien. "Ik wil ze voorlopig privé houden."

Verhaal achter het verhaal 

Wout Voorderhaak (22), tweedejaars student geneeskunde, is naast zijn studie ook influencer. Maar in tegenstelling tot Rauschnabel gaan zijn accounts uitsluitend over leertips. In zijn video's zit hij bijna altijd aan een opgeruimd bureau, met planten en een luchtbevochtiger op de achtergrond. Soms staan studietechnieken centraal, op een ander moment is het de ideale weekendstudieplanning. Echt privé wordt het nooit, en gevoelens spelen hier ook geen grote rol. Voorderhaak is een ander type influencer dan de UCM-studente, produceert voor een andere 'niche', zoals de specifieke interesses van volgers worden genoemd. Maar ondanks de verschillen is er een belangrijke parallel: het verhaal achter het verhaal, in beide gevallen: volg je eigen pad. "Ik wilde altijd al dokter worden, maar moest me een weg naar de universiteit vechten. Ik bleef voor gesloten deuren staan. Maar ik heb geknokt en nu zit ik in het tweede jaar van mijn geneeskunde."

Wout Voorderhaak studerend aan zijn opgeruimde bureau

Is het niet moeilijk om steeds nieuwe content te bedenken als je posts alleen maar over het studietechnieken gaan? Niet voor Voorderhaak. Hij is geen beginner, heeft al vijf jaar verschillende accounts over andere onderwerpen (ook motiverende accounts, maar dan zonder zijn gezicht te laten zien, en eveneens met succes), en beleeft veel plezier aan deze. "De reacties van mensen die ik kan helpen om betere cijfers te halen, geven me energie. En ik leer er zelf ook van, het helpt me om meer en beter te studeren." Voorderhaak doelt hier op zijn studiesessies, waarbij hij zijn volgers uitnodigt om - virtueel - samen te studeren, om de paar dagen. Als hij niet studeert, filmt en monteert de geneeskundestudent vaak. "Meestal 10 tot 15 uur per week, vaak samen met mijn vriendin." 

Niet helemaal onbetaald

"Het werk is niet helemaal onbetaald, maar ik verdien er niet veel mee", zegt hij. Het weinige dat hij verdient, komt uit advertenties voor producten - onder andere apps, zoals eentje die academische artikelen samenvat. Hij benadrukt dat hij zijn account runt "voor de lol en om mensen te helpen", de kleine bijverdiensten zijn mooi meegenomen. "Ik ben blij als ik meer volgers krijg, momenteel zit ik rond de 150 duizend.” Stopt zijn account als hij is afgestudeerd? "Ik weet nog niet wat ik in de toekomst ga doen, ik weet ook nog niet 100 procent zeker of ik dokter wil worden. Misschien doe ik wel allebei."

Auteur: Simon Wirtz

Foto's: archief LR en WV

Categoriëen: Mensen, Achtergrond
Tags: influencer,student-influencer,lucie rauschnabel,wout voorderhaak,ucm,geneeskunde,beyond the states

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.