Demonstranten zetten tentenkamp op in tuin FASoS

Demonstranten zetten tentenkamp op in tuin FASoS

Collegevoorzitter Letschert in gesprek met demonstrerende studenten en staf

13-05-2024 · Nieuws

MAASTRICHT. Ruim honderd studenten en medewerkers van de Universiteit Maastricht verzamelden zich maandagochtend bij de Minderbroedersberg voor de nationale walk-out. Ze trokken vandaar in een luidruchtige stoet naar de Faculty of Arts and Social Sciences (FASoS), waar in de tuin een geïmproviseerd tentenkampje was opgezet. Dat stond er bij het online gaan van dit artikel - 16.40 uur - nog steeds. Op dit moment vindt er overleg tussen studenten en het college van bestuur plaats over de vraag of ze er mogen overnachten. Dat terwijl de interim-voorzitter van koepelorganisatie UNL afgelopen zondag in Buitenhof nog liet weten dat overnachtingen niet kunnen.

In heel Nederland verlieten vanochtend docenten en studenten de collegebanken om hun steun te betuigen aan het pro-Palestijnse protest en te demonstreren tegen politiegeweld. Aanleiding is de ontruiming van pro-Palestijnse bezettingen van gebouwen van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Ook voor het UM-bestuursgebouw werd ernaar verwezen: een vrij Palestina, verbreking van alle banden met Israël én een veilige campus zijn de eisen, zo klonk het. “Er worden studenten gevangengezet”, zegt een spreekster die haar naam niet aan de aanwezige journalisten kwijt wil. “Maar eigenlijk zouden de universiteiten terecht moeten staan. Ze zijn medeplichtig aan genocide. Hoe kun je vreedzaam demonstreren tegen universiteiten die genocide steunen?”

"Free Palestine"

In Maastricht wordt de demonstranten intussen geen strobreed in de weg gelegd: de plaatselijke politie schittert door afwezigheid en de aanwezige beveiliging kijkt rustig toe, genietend van de stralende lentezon. Het gaat er tamelijk gemoedelijk aan toe, een aantal studenten maakt ter plekke kartonnen borden met kreten als “Stop genocide!” en “Free Palestine!”. Wel klinken er scherpe taal en felle leuzen, waaronder het veelbesproken From the river to the sea, Palestine will be free. Omstreden? Niet voor Jeff Handmaker, een aan de Erasmus Universiteit Rotterdam verbonden rechtssocioloog die voor de gelegenheid naar Limburg is afgezakt. “Ik ben Joods en ik zie hier vandaag geen antisemitisme”, zegt hij. Op de achterkant van zijn telefoon prijkt een sticker met dezelfde leuze: voor hem is die “een pleidooi voor gelijkheid” in Israël.

"Media out"

Na enkele vlammende toespraken trekt de groep richting het FASoS-gebouw aan de Grote Gracht, wat op de terrassen aan het Vrijthof voor wat verbaasde blikken zorgt. Die waren er, wellicht, ook bij het faculteitsbestuur van FASoS, dat in de loop van de ochtend een klein tentenkampje in zijn achtertuin zag verrijzen. Daar zien we, voor het eerst vandaag, een aantal gemaskerde mensen en wordt het voor het eerst spannend. Iemand roept door een megafoon dat media niet welkom zijn, want ze verdraaien de standpunten van pro-Palestijnse demonstranten. “Media out”, wordt er dan ook gescandeerd. Sommige demonstranten maken daar werk van: een cameraman van lokale omroep Wat is loos in Mestreech moet het ontgelden, mensen proberen zijn camera te bedekken met vlaggen. Uiteindelijk wordt het brandje door omstanders geblust. Demonstranten die zich tegen de media keren zitten daarmee hun eigen boodschap in de weg, vertelt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) aan persbureau ANP.

Overleg

Of het tentenkamp mag blijven staan, is nog onduidelijk. Collegevoorzitter Rianne Letschert overlegt op dit moment met een afvaardiging van de studenten. Afgelopen weekend liet interim-voorzitter Jouke de Vries van de Universiteiten van Nederland (UNL) in het tv-programma Buitenhof weten dat de universiteiten werken aan een demonstratieprotocol. Twee dingen zijn helder: universiteitsbestuurders onderhandelen niet met betogers die zich niet kunnen identificeren en er mag niet overnacht worden in universiteitsgebouwen.

Foto's: Observant

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: palestina,demonstratie,gaza,hamas,israël,maastricht,tentenkamp

Reacties

JeanLouis

Ik vind het een schande dat er in mijn stad wordt opgeroepen door studenten "From the river to the sea, Palestine will be free" en "Stop Genocide". De eerste kreet is anti Israël en antisemitisch. En de 2e kreet is een leugen. Er vindt namelijk geen genocide plaats. Bovendien bestaat Palestina helegaar niet. Het zijn 'usefull idiots' die staan te blèren en dom te schreeuwen. Hamas zal wel in zijn nopjes zijn met zoveel stupide adhesie betuigingen voor hun terroristisch bewind.

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.