“Zolang de protesten vreedzaam zijn, is het prima”

“Zolang de protesten vreedzaam zijn, is het prima”

Observant maakte een rondje langs de faculteiten en sprak 21 willekeurige studenten over de bezetting

15-05-2024 · Achtergrond

MAASTRICHT. Een twintigtal pro-Palestijnse studenten bivakkeert al sinds maandag 13 mei in de tuin van de faculteit Arts and Social Sciences (FASoS). Wat vinden andere studenten daarvan? Sympathiseren ze? Of zien ze een dergelijk protest niet zitten? Observant maakte een rondje langs de faculteiten en sprak 21 willekeurige studenten.

“Stil blijven is geen optie”, vindt een FASoS-studente. Ze staat achter de demonstranten, net als twee andere studenten die bij Banditos een kopje koffie drinken. “Ze staan open voor een gesprek." Ook voor mensen met een andere mening? “Ik denk het wel.” De eis van de demonstranten - de UM moet alle banden met Israëlische instituties verbreken -  is in haar ogen terecht. “Ik hoorde van hen dat de universiteit van Tel Aviv militaire operaties financieel steunt.”

Rechten

Bij de rechtenfaculteit, toch op steenworp afstand van het kamp, is het nieuws nog niet tot iedereen doorgedrongen. Een masterstudent weet van niks, maar vindt dat er niet binnen de universiteit geprotesteerd moet worden. In tegenstelling tot een ander: “Als je stil blijft, kies je ook een kant. Stel ik geef jou (de verslaggever, red.) een klap en niemand doet iets, dan kiezen de omstanders daarmee dus mijn kant. Iets dergelijks doet de universiteit nu ook. Die blijft stil en verbreekt de banden met Israëlische instellingen niet. Doe je dat wel, dan geeft de UM een signaal af: ‘Dit is niet oké.’ Maar of het Gaza direct helpt? Nee, dat denk ik niet. De Palestijnen worden al zo lang onderdrukt.”

Dat de demonstranten dinsdag tegen de afspraak in al leuzen schreeuwend het FASoS-gebouw  binnenliepen en daarmee de gemaakte afspraak (niet het onderwijs en onderzoek verstoren) overtraden, snapt zij wel. “Ze zijn blijkbaar wanhopig, net als in Amsterdam. Maar studenten zijn slim, ze weten echt wel dat geweld niks oplost.”

Een tweedejaars rechten die achter de Palestijnse zaak staat, kan hier juist weinig begrip voor opbrengen. “Twee of drie weken geleden kwamen demonstranten de rechtenfaculteit binnen. Ze schreeuwden: ‘Shame on you’. Ik voelde me veroordeeld omdat ik niet meedoe met hun acties.”

School of Business and Economics

“O ja, die tentenkampen in Amsterdam?” reageert een econometriestudent bij de School of Business and Economics op de vraag of hij iets van ‘het kamp’ weet. Nee, verbeteren twee studiegenoten, “die hier in Maastricht.” Ja, ze hebben een mailtje van de universiteit daarover langs zien komen, maar zich er niet in verdiept. Wat ze ervan vinden? “Zolang de protesten vreedzaam zijn, is het prima.”

“Het is voor mij wel belangrijk dat de universiteit een safe space blijft, geen agressie”, voegt een masterstudent International Business toe. Maar of de protesten echt iets oplossen, daar twijfelt menigeen aan. “Ga voor een overheidsgebouw staan met je tentje, de universiteit moet neutraal blijven”, vindt de een. Een ander vindt dat onzin: “Zwijgen is toestemmen, ook voor een universiteit. Net zoals bij het Eurovisiesongfestival. Door Israël mee te laten doen, kies je een kant.”

Randwyck

Aan de andere kant van de Maas, in Randwyck, lijkt het allemaal minder te leven. Ook daar hebben studenten een mail voorbij zien komen, maar die was volgens een derdejaars biomedische wetenschappen te summier. “Ik heb het idee dat ze ons niet alles vertellen.” Ook hier klinkt: vreedzaam protesteren mag. Al is een andere derdejaars sceptisch: “Of ze nou in een tentje liggen te creperen van de kou of in hun bed, wie maakt dat wat uit? Ze hebben er alleen zichzelf mee.” En de eis van de demonstranten, dat levert toch niets op, moppert hij. “Je moet op nationaal niveau iets doen.”

De verstoring van het onderwijs afgelopen dinsdag is volgens hem “asociaal. Zo ontstaat er alleen maar meer wrijving.” Een student van de faculteit Science and Engineering (FSE) vindt het juist goed want door de actie wordt de dialoog aangegaan. “De universiteit hoeft geen kant te kiezen, als ze maar ruimte laten voor dit protest. Een paar van mijn vrienden waren erbij.” Een andere FSE-studente wil er het liefst niks mee te maken hebben. “Ik ben hier gewoon om te studeren.”

Lotte van de Loo en Simon Wirtz

 

Auteur: Redactie

Illustratie: Shutterstock

Tags: tentenkamp,palestina,israël,bezetting,demonstratie,gaza,maastricht

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.