Letschert over beëindigd tentenkamp bij FASoS: “Het moest stoppen”

Letschert over beëindigd tentenkamp bij FASoS: “Het moest stoppen”

Volgens de UM vertrokken de demonstranten vrijwillig; de studenten zeggen van niet

23-05-2024 · Achtergrond

MAASTRICHT. Zijn de pro-Palestijnse demonstranten woensdag nou vrijwillig vertrokken uit het FASoS-gebouw en het tentenkamp in de tuin of niet? Het bestuur van de Universiteit Maastricht zegt van wel, de bezetters ontkennen het in alle toonaarden. Volgens de studenten werden zij eind van de middag overvallen met de eis binnen twintig minuten te vertrekken; anders zou er politie worden ingezet. Collegevoorzitter Rianne Letschert vindt die weergave “niet feitelijk”.

De actie van de studenten afgelopen woensdag bleek voor het UM-bestuur de druppel: er werd een gebouw bezet (“het was een inbraak, dat werkt escalerend”), gedemonstreerd op straat en er werden fakkels afgestoken op het balkon van het pand aan de Grote Gracht 80-82. Tegen het eind van de ochtend – een delegatie van de demonstranten was toen al met het bestuur in gesprek op de Minderbroedersberg – kreeg ze vanuit de Maastrichtse ‘veiligheidsdriehoek’ (politie, OM en burgemeester) zorgelijke signalen. Er zou “een grote groep” relschoppers naar FASoS kunnen komen om de demonstrerende studenten lastig te vallen. “Dat klonk mij reëel genoeg in de oren.” Aan het begin van de middag vroegen de demonstranten op straat of de tot dan toe gesloten poort van FASoS weer open mocht. “Ze waren bang, wilden het tentenkamp weer in. Op voorwaarde dat de studenten ín het gebouw dat dan ook zouden verlaten, hebben we dat toegestaan.”

Vrijwillig vertrokken?

Voor het bestuur was de grens daarmee bereikt. “We waren de bezetting van de tuin in feite opnieuw aan het creëren. Dat kon ik tegenover de gemeente niet meer verantwoorden, ik kon de veiligheid van de studenten én de buurt niet meer waarborgen. Laat staan de veilige werkplek van FASoS-stafleden, die de aanwezigheid van het tentenkamp echt niet allemaal prettig vonden. Het moest stoppen en dat hebben we de delegatie ook verteld. Voor mij gingen de onderhandelingen er vanaf toen over hoe we dat op een goede manier konden regelen, zonder politie-inzet.”

Kortom, de studenten wisten al langer dat hen formeel de wacht aangezegd zou worden als ze toch zouden blijven, zegt ze. “En ze hebben zelf om meer tijd gevraagd om te vertrekken – die kregen ze, tot 19.00 uur.” En dat ‘vrijwillig’? “Daarmee bedoelde ik dat ze op ons verzoek, maar zonder dat er dwang is toegepast, zijn vertrokken.”

De demonstranten zien het compleet anders: zij schrijven op hun Instagram-account dat ze aan het eind van de middag ineens per mail te horen kregen dat ze om 18.00 uur – binnen twintig minuten – weg moesten zijn, anders zou de politie komen en hen huisvredebreuk ten laste worden gelegd. Een “vrijwillig” vertrek? Dat is een leugen, schrijven ze.  

Voorzorgsmaatregel

Daarmee zijn we terug in het nu: de FASoS-gebouwen zijn leeg en gaan pas maandag weer open. Volgens Letschert is er geen schade aangericht, maar is er tijd nodig om alles op te ruimen en schoon te maken. In de andere universiteitsgebouwen werden vandaag alleen mensen met een UM-kaart toegelaten. Ook sluiten de panden al tussen 18.00 en 19.00 uur: een voorzorgsmaatregel in verband met een pro-Palestijnse demonstratie (door allerlei groepen) die vanavond door de binnenstad trekt. Of die halt houdt bij UM-gebouwen, is nog niet bekend. Toezeggingen aan de demonstrerende studenten over hun eisen zijn er overigens niet gedaan, zegt Letschert: “Dat proces loopt via de medezeggenschap.”

Foto: Harry Heuts

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: Bezetting,FASoS,Tentenkamp,Palestina,Israel,Gaza,Protest,Studentenprotest,Rianne Letschert

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.