De UM zou een voorbeeld moeten nemen aan Harvard University. Het bestuur van Harvard heeft besloten om geen politieke standpunten meer in te nemen. In een verklaring zegt de universiteit dat de leden van het college van bestuur worden benoemd vanwege hun vaardigheid om een universiteit te leiden, niet om hun deskundigheid in politieke besluitvorming. Harvard zal voortaan ook geen verklaringen van medeleven met de slachtoffers van de Russische invasie in Oekraïne of het Hamas-bloedbad van 7 oktober meer geven.
Schade en schande
Harvard is door schade en schande wijs geworden. Het college van bestuur van de UM is nog niet zo ver en blijft nog haar eigen buitenlands beleid voeren. Het CvB heeft hiervoor een memo over Administrative Partnership Cooperation Policies geschreven. Hierin wordt aangegeven dat alle samenwerking met Israëlische universiteiten is “bevroren”. Er zal een mensenrechtentoets worden uitgevoerd om te bepalen of de samenwerking volledig wordt gestopt.
Erg consistent is het UM-buitenlandbeleid niet. Afgelopen zaterdag publiceerden vijftien universiteitsrectoren, waaronder Pamela Habibovic van de UM, een open brief in dagblad Trouw waarin staat dat de Nederlandse universiteiten geen reden zien om de banden met Israëlische universiteiten te heroverwegen of te verbreken. Precies het tegenovergestelde dus van wat in de CvB-memo staat.
Open brief
De rectoren schrijven in hun open brief dat ze de banden met Israël alleen verbreken als de minister ze daartoe dwingt. CvB-voorzitter Rianne Letschert zei daarentegen zaterdag in dagblad De Limburger dat ze het niet eens was met het besluit van de Nederlandse regering om na de invasie in Oekraïne alle banden met Rusland te verbreken. “Ik vind dat geen overheidstaak”, aldus Letschert. De hubris gaat kennelijk al zo ver dat Rianne Letschert vindt dat de Minderbroedersberg het Nederlandse buitenlandbeleid moet bepalen.
Gaza
Helemaal vreemd wordt het als in het buitenlandmemo wordt gezegd dat de UM zal helpen bij de wederopbouw van de academische infrastructuur in Gaza. Het is zeer waarschijnlijk dat Hamas grote invloed in Gaza zal blijven houden. Zelfs volgens de eigen UM-politiek zou steun aan de wederopbouw in een gebied dat wordt bestuurd door een terroristische organisatie onacceptabel moeten zijn.
Het CvB moet stoppen met ministertje van Buitenlandse Zaken spelen, daar maakt het zich alleen maar belachelijk mee.
Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie en hoogleraar evidence based education