Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Burger heeft rotsvast vertrouwen in wetenschap

NEDERLAND. Burgers hebben nog altijd veel meer vertrouwen in de wetenschap dan in bijvoorbeeld de regering, kranten of vakbonden. Zelfs de rechterlijke macht geniet minder vertrouwen dan de wetenschap, meldt het Rathenau Instituut.

Drie jaar geleden peilde het Rathenau Instituut het vertrouwen van de burger in de wetenschap ook. Toen kwam er ongeveer hetzelfde uit, al zijn de nieuwe cijfers over het algemeen net iets lager.

De helft van alle ondervraagden denkt dat de wetenschap het leven interessanter zal maken met nieuwe technologieën. Anderen verwachten een bijdrage aan de luchtkwaliteit, een gezonder leven en een betaalbare energievoorziening.

Bij onderwerpen als migratie of inkomensongelijkheid denken mensen kennelijk minder snel dat de wetenschap iets kan uithalen. Meer dan driekwart verwacht daar weinig tot niets van.

Het maakt wel uit wie je naar het vertrouwen vraagt. Meer dan 90 procent van de gediplomeerde masters heeft veel vertrouwen in de wetenschap, tegen ongeveer de helft van de laagst opgeleiden in de samenleving.

Leeftijd en politieke oriëntatie (links of rechts) doen er evenmin toe, al zien de onderzoekers wel dat VVD-stemmers het meeste vertrouwen genieten, terwijl aanhangers van partijen als de SP, SGP en de PVV minder heil verwachten van onderzoek.

Als wetenschappers samenwerken met het bedrijfsleven, raken mensen overigens wat meer op hun hoede. “Er zijn ruim anderhalf keer meer mensen die vinden dat je wetenschappers moet wantrouwen als hun werk door het bedrijfsleven wordt gefinancierd”, aldus het rapport.

Eind augustus werd een deel van de resultaten al gepubliceerd.

 

HOP, Bas Belleman

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)