Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Startschot decentrale selectie in Maastricht

Vroege deadline inschrijving fixusstudies verstreken

MAASTRICHT. Hoewel scholieren zich maanden vroeger moesten inschrijven voor een fixusstudie – niet eind april maar uiterlijk 15 januari – zijn de aanmeldingen voor de Maastrichtse studies met een studentenstop nagenoeg gelijk gebleven of zelfs gestegen. De decentrale selectie kan beginnen.

Afgelopen zondag was de laatste dag dat scholieren zich konden inschrijven voor geneeskunde, psychologie, International Business en Economics and Business Economics. Maanden eerder – behalve voor geneeskunde, die studie kende vorig jaar al een deadline op 15 januari – dan normaal,  want de loting voor opleidingen met een numerus fixus is afgeschaft. Zij moeten vanaf dit jaar al hun studenten zelf selecteren. En dat kost tijd.

De vrees dat het aantal aanmeldingen door deze vervroegde inschrijving zou kelderen, lijkt ongegrond. Psychologie heeft met een aantal van zo’n 1200 iets minder belangstellenden dan vorig jaar (1334) (de laatste aanmeldingen worden nu verwerkt), maar met een fixus van 420 moet dat geen probleem zijn. Ook International Business lijkt iets te zakken als het gaat om vooraanmeldingen (vorig jaar 1440, nu meer dan 1300), maar ook hier komen er nog wat bij, vertelt Anke Sambeth, projectleider ‘Afschaffing Loting’ en opleidingsdirecteur van de faculteit psychologie en neurowetenschappen. In totaal heeft IB 875 plaatsen te vergeven.

De SBE-opleiding Economics and Business Economics heeft op dit moment al 650 aanmeldingen (ook zitten er nog wat in de pijplijn) en dat zijn er een kleine honderd meer dan vorig jaar. De fixus staat op 550. Sambeth wijst erop dat sommige van de aankomende SBE-studenten zich zowel voor deze studie als IB hebben aangemeld. Dat kan de stijging ten dele verklaren. “Tot vorig jaar mocht je je maar voor één fixusstudie inschrijven, nu voor twee. Met uitzondering van geneeskunde. Als je je inschrijft voor Maastricht, mag je je niet ook nog inschrijven voor geneeskunde in Leiden of bijvoorbeeld Utrecht. Maar wel voor geneeskunde in Maastricht en psychologie in bijvoorbeeld Nijmegen.”

Geneeskunde spant de kroon met bijna 1200 (vorig jaar 724) aanmeldingen voor in totaal 316 plaatsen. Sambeth: “Dit jaar mogen ook scholieren die nog niet voldoen aan de toelatingseisen meedoen aan de decentrale selectie. Zij moeten hun deficiëntie – bijvoorbeeld geen wiskunde of natuurkunde in het pakket – voor 1 augustus wegwerken. Die grotere toeloop betekent extra werk voor de faculteit en uiteraard meer afvallers dan in andere jaren.”

De decentrale selectie start deze week. Waar SBE om een uitgebreid cv, motivatiebrief en cijferlijst vraagt en kijkt of de toekomstige student past in de international classroom, wil geneeskunde een portfolio op basis waarvan de kandidaat al dan niet wordt uitgenodigd voor een selectiedag. Psychologie vraagt belangstellenden om op internet een aantal vragenlijsten in te vullen en online een toets te maken. “Ze krijgen drie colleges van een kwartier en wat literatuur. De toets bestaat uit vijftien meerkeuzevragen over de stof. Wij denken dat dit een goede test is. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de beste voorspeller voor studiesucces het nabootsen is van een studiemoment. In ons geval is dat een toets.”

Op 15 april 2017 horen de meesten of ze zijn geplaatst, sommigen krijgen later - als anderen afvallen omdat ze bijvoorbeeld gezakt zijn - een positief bericht. “De student hoort het een stuk vroeger dan voorheen.” Wie buiten de prijzen valt kan het jaar er na nog een poging wagen; bij geneeskunde maximaal twee keer, bij SBE en psychologie maximaal drie keer.

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: